Pregled bibliografske jedinice broj: 753678
Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski
Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski // 50. hrvatski i 10 međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb, 2015. str. 544-548 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 753678 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski
(Effect of fermentation temperature on the aromatic profile of Riesling wine)
Autori
Jakobović, Snježana ; JAKOBOVIĆ, Mario ; Hrvojčec, Hrvoje ; Horvat, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
50. hrvatski i 10 međunarodni simpozij agronoma
/ Milan Pospišil - Zagreb, 2015, 544-548
ISBN
978-953-7878-28-3
Skup
50. hrvatski i 10 međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
temperatura ; aroma ; fermentacija ; Rajnski rizling
(temperature ; flavor ; fermentation ; Riesling)
Sažetak
Temperatura je jedan od najznačajnijih čimbenika koji utječu na tijek alkoholne fermentacije te sintezu pojedinih kemijskih spojeva iz grupe viših alkohola i estera. Naše istraživanje provedeno je na vinu Rajnski rizling u uvjetima vinogorja Kutjevo u 2013. godini. Pokus je postavljen u dvije varijante – fermentacija mošta na temperaturi od 18°C (varijanta A) i fermentacija mošta na 22 °C (varijanta B) uz primjenu selekcioniranog kvasca komercijalnog naziva SIHA 7. Pokus je postavljen u dva ponavljanja. Uzorci za analizu uzeti su nakon provedenog filtriranja, stabilizacije i buteljiranja vina. Analiziran je aromatski profil vina metodom plinske kromatorgafije te je provedena osnovna kemijska analiza vina. Dobiveni rezultati su pokazali da temperatura fermentacije utječe na aromu vina Rajnski rizling te su vina varijante A imala veće koncentracije hlapivih estera, etil- butirata, izoamil-acetata, etil-kaproata te redom veće koncentracije linaloola, alpha terpineola, citronellola te nerola, monoterpena koji su nositelji primarne arome vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Veleučilište u Požegi