Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 753678

Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski


Jakobović, Snježana; JAKOBOVIĆ, Mario; Hrvojčec, Hrvoje; Horvat, Natalija
Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski // 50. hrvatski i 10 međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb, 2015. str. 544-548 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 753678 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski
(Effect of fermentation temperature on the aromatic profile of Riesling wine)

Autori
Jakobović, Snježana ; JAKOBOVIĆ, Mario ; Hrvojčec, Hrvoje ; Horvat, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
50. hrvatski i 10 međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil - Zagreb, 2015, 544-548

ISBN
978-953-7878-28-3

Skup
50. hrvatski i 10 međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
temperatura ; aroma ; fermentacija ; Rajnski rizling
(temperature ; flavor ; fermentation ; Riesling)

Sažetak
Temperatura je jedan od najznačajnijih čimbenika koji utječu na tijek alkoholne fermentacije te sintezu pojedinih kemijskih spojeva iz grupe viših alkohola i estera. Naše istraživanje provedeno je na vinu Rajnski rizling u uvjetima vinogorja Kutjevo u 2013. godini. Pokus je postavljen u dvije varijante – fermentacija mošta na temperaturi od 18°C (varijanta A) i fermentacija mošta na 22 °C (varijanta B) uz primjenu selekcioniranog kvasca komercijalnog naziva SIHA 7. Pokus je postavljen u dva ponavljanja. Uzorci za analizu uzeti su nakon provedenog filtriranja, stabilizacije i buteljiranja vina. Analiziran je aromatski profil vina metodom plinske kromatorgafije te je provedena osnovna kemijska analiza vina. Dobiveni rezultati su pokazali da temperatura fermentacije utječe na aromu vina Rajnski rizling te su vina varijante A imala veće koncentracije hlapivih estera, etil- butirata, izoamil-acetata, etil-kaproata te redom veće koncentracije linaloola, alpha terpineola, citronellola te nerola, monoterpena koji su nositelji primarne arome vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Veleučilište u Požegi

Profili:

Avatar Url Snježana Jakobović (autor)

Avatar Url Mario Jakobović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakobović, Snježana; JAKOBOVIĆ, Mario; Hrvojčec, Hrvoje; Horvat, Natalija
Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski // 50. hrvatski i 10 međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb, 2015. str. 544-548 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Jakobović, S., JAKOBOVIĆ, M., Hrvojčec, H. & Horvat, N. (2015) Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski. U: Milan Pospišil (ur.)50. hrvatski i 10 međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and JAKOBOVI\'{C}, Mario and Hrvoj\v{c}ec, Hrvoje and Horvat, Natalija}, year = {2015}, pages = {544-548}, keywords = {temperatura, aroma, fermentacija, Rajnski rizling}, isbn = {978-953-7878-28-3}, title = {Utjecaj temperature fermentacije na aromatski profil vina Rizling rajnski}, keyword = {temperatura, aroma, fermentacija, Rajnski rizling}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and JAKOBOVI\'{C}, Mario and Hrvoj\v{c}ec, Hrvoje and Horvat, Natalija}, year = {2015}, pages = {544-548}, keywords = {temperature, flavor, fermentation, Riesling}, isbn = {978-953-7878-28-3}, title = {Effect of fermentation temperature on the aromatic profile of Riesling wine}, keyword = {temperature, flavor, fermentation, Riesling}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font