Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 753512

Tehnologija čuvanja pitomog kestena


Adžić-Kapitanović, Luka
Tehnologija čuvanja pitomog kestena, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 753512 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija čuvanja pitomog kestena
(Storage technology of sweet chestnuts)

Autori
Adžić-Kapitanović, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.02

Godina
2015

Stranica
52

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
kesten; prerada; tehnologije čuvanja; rukovanje nakon berbe
(chestnut; processing; storage technology; post-harvest handling)

Sažetak
Danas potrošači traže da svježe voće i povrće bude, ne samo atraktivno i praktično, nego i ukusno i sa značajnom prehrambenom vrijednošću. Iz tih je razloga potrebno nadzirati svaki aspekt proizvodnje i prerade pitomog kestena – od nasada do stola potrošača. Pitomi se kesten konzumira pečen ili kuhan, ali isto tako i u obliku različitih prerađevina. Kako bi se zadovoljila potražnja i tržište potrebno je, što je duže moguće, imati dostupne plodove određene kakvoće. Da bi se to postiglo potrebno je znati kako rukovati i što činiti sa plodovima kada ih uberemo. Cilj je ovog rada proučiti tehnologije čuvanja i prerade pitomog kestena i saznati utjecaje različitih tretmana poput potapanja u vodu, zračenja, sušenja, i čuvanja na sam plod kestena kako bi optimizirali proizvodnju, a time produžili životni vijek i kakvoću ploda kestena. Plod pitomog kestena je specifičan za rukovanje nakon berbe zbog visoke transpiracije (koja je slična onoj u svježem voću) i relativno visokog sadržaja vode. U proizvodnom lancu potrebno je obratiti pozornost na industrijske procese, pakiranje, transport ali i bolesti i štetnike ploda kestena, kako bi se smanjili gubitci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Adžić-Kapitanović, Luka
Tehnologija čuvanja pitomog kestena, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Adžić-Kapitanović, L. (2015) 'Tehnologija čuvanja pitomog kestena', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ad\v{z}i\'{c}-Kapitanovi\'{c}, Luka}, year = {2015}, pages = {52}, keywords = {kesten, prerada, tehnologije \v{c}uvanja, rukovanje nakon berbe}, title = {Tehnologija \v{c}uvanja pitomog kestena}, keyword = {kesten, prerada, tehnologije \v{c}uvanja, rukovanje nakon berbe}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ad\v{z}i\'{c}-Kapitanovi\'{c}, Luka}, year = {2015}, pages = {52}, keywords = {chestnut, processing, storage technology, post-harvest handling}, title = {Storage technology of sweet chestnuts}, keyword = {chestnut, processing, storage technology, post-harvest handling}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font