Pregled bibliografske jedinice broj: 753512
Tehnologija čuvanja pitomog kestena
Tehnologija čuvanja pitomog kestena, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 753512 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija čuvanja pitomog kestena
(Storage technology of sweet chestnuts)
Autori
Adžić-Kapitanović, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.02
Godina
2015
Stranica
52
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
kesten; prerada; tehnologije čuvanja; rukovanje nakon berbe
(chestnut; processing; storage technology; post-harvest handling)
Sažetak
Danas potrošači traže da svježe voće i povrće bude, ne samo atraktivno i praktično, nego i ukusno i sa značajnom prehrambenom vrijednošću. Iz tih je razloga potrebno nadzirati svaki aspekt proizvodnje i prerade pitomog kestena – od nasada do stola potrošača. Pitomi se kesten konzumira pečen ili kuhan, ali isto tako i u obliku različitih prerađevina. Kako bi se zadovoljila potražnja i tržište potrebno je, što je duže moguće, imati dostupne plodove određene kakvoće. Da bi se to postiglo potrebno je znati kako rukovati i što činiti sa plodovima kada ih uberemo. Cilj je ovog rada proučiti tehnologije čuvanja i prerade pitomog kestena i saznati utjecaje različitih tretmana poput potapanja u vodu, zračenja, sušenja, i čuvanja na sam plod kestena kako bi optimizirali proizvodnju, a time produžili životni vijek i kakvoću ploda kestena. Plod pitomog kestena je specifičan za rukovanje nakon berbe zbog visoke transpiracije (koja je slična onoj u svježem voću) i relativno visokog sadržaja vode. U proizvodnom lancu potrebno je obratiti pozornost na industrijske procese, pakiranje, transport ali i bolesti i štetnike ploda kestena, kako bi se smanjili gubitci.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)