Pregled bibliografske jedinice broj: 753164
Broj ovaca i proizvodnja ovčjeg mesa u svijetu i Hrvatskoj
Broj ovaca i proizvodnja ovčjeg mesa u svijetu i Hrvatskoj // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 6; 491-496 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 753164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Broj ovaca i proizvodnja ovčjeg mesa u svijetu i
Hrvatskoj
(Number of sheep and production of sheep meat in
the world and in Croatia)
Autori
Krvavica, Marina ; Vrdoljak, Marija ; Kegalj, Andrijana
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 14
(2012), 6;
491-496
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
ovce ; ovčje meso ; janjetina
(sheep ; sheep meat ; lamb)
Sažetak
U svijetu se uzgaja gotovo 1, 08 milijarda ovaca, od čega najviše u Aziji (oko 42%) i Africi (oko 28%), dok se u Europi uzgaja nešto više od 12% ukupne svjetske populacije ovaca (više od 130 milijuna). Najveći svjetski uzgajivači su Kina (12, 44%) i Australija (6, 32%) koji su ujedno i najveći proizvođači ovčjeg mesa. Od ukupne svjetske proizvodnje mesa (više od 8, 5 milijuna tona) u Kini se proizvede 24, 24%, Australiji 6, 51% i Novom Zelandu 5.51%. Najveći europski uzgajivač ovaca i proizvođač ovčjeg mesa je Velika Britanija (oko 31 milijun grla i 277 tisuća tona mesa), a slijede Španjolska i Ruska Federacija. U zemljama EU se uzgaja više od 76% europske populacije ovaca i proizvede više od 77% ukupne europske proizvodnje ovčjeg mesa. Prema podatcima FAO u Hrvatskoj se uzgaja 630.000 ovaca, što je tek 0, 48% ukupne europske populacije ovaca, a proizvede se 2.200 tona mesa (0, 03% europske proizvodnje). Prema podatcima HPA u Hrvatskoj se uzgaja oko 630.000 grla odraslih rasplodnih ovaca, od čega gotovo 55% u 6 priobalnih županija, a procjenjuje se da se 93% uzgaja radi proizvodnje mesa. Prema procjeni DZS RH, u RH se godišnje zakolje oko 500 tisuća ovaca, od čega 80% janjadi, pri čemu se većina (oko 85%) zakolje izvan ovlaštenih klaonica. Prema izvješćima klaonica od 2006. do 2011. godine, godišnja proizvodnja iznosi od 569 do 1.185 tona, dok prema procjeni DSZ RH ukupna proizvodnja ovčjeg mesa iznosi između 5.500 i 6.500 tona godišnje. Prema procjeni temeljenoj na podatcima HPA (broj rasplodnih grla, prosječan indeks janjenja i prosječna veličina legla) u RH je 2011. godine proizvedeno 7.540 tona janjetine i 1.890 tona ovčjeg mesa starijih kategorija, što po stanovniku iznosi oko 1, 75 kg janjetine i 0, 44 kg mesa starijih kategorija (ukupno 2, 19 kg), dok prema procjeni DSZ RH (metodom ankete) potrošnja ovčjeg mesa svih kategorija u RH iznosi tek 1 kg po stanovniku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin