Pregled bibliografske jedinice broj: 753157
Kvaliteta jaja različitih pasmina pataka
Kvaliteta jaja različitih pasmina pataka // Proceedings of 50 Croatian and 10 International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 443-446 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 753157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta jaja različitih pasmina pataka
(The quality of eggs of different duck breeds)
Autori
Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela ; Radišić, Žarko ; Mahmutović, Hava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 50 Croatian and 10 International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 443-446
ISBN
978-953-7878-28-3
Skup
50 Croatian and 10 International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pasmine pataka ; jaja ; vanjska i unutarnja kvaliteta
(duck breeds ; eggs ; external and internal quality)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na jajima podrijetlom od tri genotipa pataka. Analizirano je 20 jaja od Ruanske pasmine pataka (R), 25 jaja od Pekinške pasmine pataka (P) i 20 jaja od Mošusne pasmine pataka (M). Patke su uzgajane u „free range“ sustavu držanja i bile su na početku nesivosti. U cilju analize kvalitete jaja utvrđeni su sljedeći pokazatelji: širina i dužina jaja (mm), indeks oblika (%), masa jaja (g), čvrstoća (kg/cm2) i debljina (mm) i masa ljuske (g), a od unutrašnjih masa bjelanjka i žumanjka (g), boja žumanjka, pH bjelanjka i pH žumanjka. Izračunati su i udjeli osnovnih dijelova u jajetu. Pokazatelji kvalitete jaja određeni su na svježim jajima. Rezultati analize kvalitete jaja pokazali su da genotip pataka ima statistički značajan utjecaj na masu jaja, masu žumanjka i ljuske (P<0, 05 i P<0, 01). Jaja Pekinške patke imala su statistički značajno veću širinu jaja, indeks oblika, čvrstoću i debljinu ljuske, pH vrijednost bjelanjka i žumanjka, a manji intenzitet boje žumanjka u usporedbi s ostala dva genotipa. Statistički značajno veći udio bjelanjka imala je Ruanska pasmina pataka (60, 68%) u odnosu na Pekinšku patku (59, 40%), dok je udio ljuske bio najveći kod Pekinške patke (P=11, 97%, R=11, 01% i M=11, 41% ; P<0, 05). Statistički značajna razlika između ispitivanih genotipova pataka nije utvrđena kod vrijednosti mase bjelanjka, širine jaja i udjela žumanjka (P>0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek