Pregled bibliografske jedinice broj: 752982
Procjena stanja uhranjenosti hospitaliziranih bolesnika
Procjena stanja uhranjenosti hospitaliziranih bolesnika // 6th Croatian Obesity Congress with international participation - Book of abstracts / Štimac, Davor (ur.).
Zagreb: Studio Hrg, 2014. str. 80-81 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 752982 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena stanja uhranjenosti hospitaliziranih bolesnika
(The assessment of nutritional status of hospitalized patients)
Autori
Martinis, Irena ; Lasić, Mirna ; Tolić, Mandica- Tamara ; Orešković, Petra, Oreč, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
6th Croatian Obesity Congress with international participation - Book of abstracts
/ Štimac, Davor - Zagreb : Studio Hrg, 2014, 80-81
Skup
6th Croatian Obesity Congress with international participation
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 09.05.2014. - 11.05.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
debljina; nutritivni status; hospitalizirani bolesnici
(obesity; nutritional status; hospitalized patients)
Sažetak
Nutritivni status i stanje uhranjenosti bolesnika pokazao se važnim čimbenikom koji utječe na ishod i oporavak od bolesti ili ozljede. Indeks tjelesne mase (ITM) je jednostavna antropometrijska metoda procjene stanja uhranjenosti te se provodi kao dio rutinske kliničke prakse prilikom prijema u Kliničku bolnicu Dubrava. Ciljevi istraživanja su: prikazati stanje uhranjenosti bolesnika hospitaliziranih u KB Dubrava te utvrditi povezanost indeksa tjelesne mase (ITM) i dijetoterapije na kojoj se nalaze bolesnici tijekom boravka u bolnici. Metode: Provedeno je kvalitativno istraživanje. Podaci su se prikupili putem bolničkog programa Dijetetičar tijekom 60 dana te se pratio ITM i zastupljenost dijeta (46 različitih dijeta priprema se u KB Dubrava) u 684 bolesnika (301 žene i 383 muškaraca), životne dobi od 18 do 94. Rezultati: Prosječna životna dob bolesnika hospitaliziranih u KB Dubrava bila je 61, 6 god., a prosječni ITM je 27, 3 kg/m2 (slika 1). Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2011. prosječni ITM u Hrvatskoj je 27 kg/m2 . ITM koji upućuje na pothranjenost (ITM<20 kg/m2) zabilježen je u 5, 1% bolesnika, normalnu tj. primjerenu tjelesnu masu imalo je 31, 5% bolesnika, prvi stupanj prekomjerne tjelesne mase (ITM 25, 0- 29, 99 kg/m2) imalo je 41, 1% bolesnika, dok drugi stupanj prekomjerne tjelesne mase (ITM >30 kg/m2) imalo je 23, 9% bolesnika (slika 2). Među bolesnicima je bilo statistički značajnih razlika u stanju uhranjenosti u odnosu na propisanu dijetu (slika 3). Svega 30% bolesnika imalo je ograničenja u dnevnom kalorijskom unosu: 15% bolesnika bilo je na dijabetičkoj dijeti (1500- 1700 kcal), 12% bolesnika na mediteranskoj dijeti (1700-1800 kcal) te 2% na redukcijskoj dijeti (1000-1300 kcal) (slika 4). Razlog tome je dijetoterapija bolesnika koja mora odgovarati biološkim potrebama organizma, dobi i bolesti. Važno je naglasiti da je 45% bolesnika starije od 65 godina te se njihov prosječni ITM 27, 4 kg/m2 prema Hrvatskim smjernicama za prehranu starijih osoba (Liječnički vjesnik, 2011) ne smatra nepovoljnim jer ne nosi rizik od povećane smrtnosti (slika 1). U novijim studijama zabilježen je podatak inverzne epidemiologije koja je dokazala da je hospitalni mortalitet niži kod bolesnika s ITM>30 kg/m2, u odnosu na bolesnike s normalnim ITM, uz trend produžene hospitalizacije kod pretilih bolesnika. Zaključak: Pothranjenost i prekomjerna tjelesna masa mogu značajno utjecati na ishod, oporavak od bolesti, dužinu boravka u bolnici te utječu na troškove liječenja. Bolesnike s poremećajem uhranjenosti treba na vrijeme prepoznati i liječiti. ITM ne može biti jedini parametar prilikom odabira dijetoterapije. Sveobuhvatnim uvidom u nutritivni status bolesnika (antropometrijske, biokemijske metode te klinički pregled) moguće je bolje pristupiti dijetoterapiji koja ima važnu ulogu u liječenju mnogih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija