Pregled bibliografske jedinice broj: 752464
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina u hrani na karakteristike mesa brojlera
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina u hrani na karakteristike mesa brojlera // Book of Abstracts 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2015. str. 223-224 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 752464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina u hrani na karakteristike mesa brojlera
(The effect of different share of processed animal protein in feed on broiler meat characteristics)
Autori
Kos, Ivica ; Janječić, Zlatko ; Bedeković, Dalibor ; Širić, Ivan ; Strmečki, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb, 2015, 223-224
ISBN
978-953-7878-29-0
Skup
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prerađeni animalni protein; brojleri; kakvoća mesa
(processed animal protein; broilers; meat quality)
Sažetak
Životinjski nusproizvodi nastali tijekom klaoničke obrade ne koriste se za ljudsku konzumaciju, ali se mogu iskoristiti za proizvodnju hrane za životinje, organskih gnojiva i poboljšivača tla te u razne tehničke svrhe. Jedan od takvih proizvoda su i prerađeni animalni proteini (PAP) koji se dobivaju standardno sterilizacijom pod tlakom, a porijeklom su od nusproizvoda životinja koje su prikladne za prehranu ljudi. PAP imaju veću proteinsku vrijednost od krmiva biljnog porijekla i jeftiniji su pa su isplativa alternativa. Međutim, trenutno je na snazi zabrana upotrebe PAP-a porijeklom od sisavaca radi sprječavanja prijenosa transmisivnih spongiformnih encefalopatija. Također, sve su prisutnije inicijative za djelomično ukidanje zabrane i omogućavanje hranidbe peradi i svinja s PAP-om svinja i peradi, ali uz sprečavanje hranidbe proteinom iste vrste. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti utjecaj dodatka PAP-a od svinja u hrani na pH vrijednosti, boju i pokazatelje vezanja vode u mesu brojlera. U tu svrhu pilići su hranjeni komercijalnim smjesama bez dodatka i uz dodatak 5 i 10 % PAP-a. Istraživanjem je utvrđeno značajno manja pH vrijednost mjerena 1 sat nakon klanja te značajno veća svjetlina mesa (L*) mjerena 24 sata nakon klanja te gubitak mase tijekom kuhanja kod skupine brojlera hranjenih s 10 % PAP-a. Nisu utvrđene značajne razlike u gubitku mesnog soka cijeđenjem između skupina, ali je uočljiv trend porasta s povećanjem udjela PAP-a u hrani. Temeljem dobivenih rezultata možemo zaključiti da je u hranu brojlera opravdan dodatak PAP-a do 5%.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb