Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 752464

Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina u hrani na karakteristike mesa brojlera


Kos, Ivica; Janječić, Zlatko; Bedeković, Dalibor; Širić, Ivan; Strmečki, Kristina
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina u hrani na karakteristike mesa brojlera // Book of Abstracts 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2015. str. 223-224 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 752464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina u hrani na karakteristike mesa brojlera
(The effect of different share of processed animal protein in feed on broiler meat characteristics)

Autori
Kos, Ivica ; Janječić, Zlatko ; Bedeković, Dalibor ; Širić, Ivan ; Strmečki, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb, 2015, 223-224

ISBN
978-953-7878-29-0

Skup
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
prerađeni animalni protein; brojleri; kakvoća mesa
(processed animal protein; broilers; meat quality)

Sažetak
Životinjski nusproizvodi nastali tijekom klaoničke obrade ne koriste se za ljudsku konzumaciju, ali se mogu iskoristiti za proizvodnju hrane za životinje, organskih gnojiva i poboljšivača tla te u razne tehničke svrhe. Jedan od takvih proizvoda su i prerađeni animalni proteini (PAP) koji se dobivaju standardno sterilizacijom pod tlakom, a porijeklom su od nusproizvoda životinja koje su prikladne za prehranu ljudi. PAP imaju veću proteinsku vrijednost od krmiva biljnog porijekla i jeftiniji su pa su isplativa alternativa. Međutim, trenutno je na snazi zabrana upotrebe PAP-a porijeklom od sisavaca radi sprječavanja prijenosa transmisivnih spongiformnih encefalopatija. Također, sve su prisutnije inicijative za djelomično ukidanje zabrane i omogućavanje hranidbe peradi i svinja s PAP-om svinja i peradi, ali uz sprečavanje hranidbe proteinom iste vrste. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti utjecaj dodatka PAP-a od svinja u hrani na pH vrijednosti, boju i pokazatelje vezanja vode u mesu brojlera. U tu svrhu pilići su hranjeni komercijalnim smjesama bez dodatka i uz dodatak 5 i 10 % PAP-a. Istraživanjem je utvrđeno značajno manja pH vrijednost mjerena 1 sat nakon klanja te značajno veća svjetlina mesa (L*) mjerena 24 sata nakon klanja te gubitak mase tijekom kuhanja kod skupine brojlera hranjenih s 10 % PAP-a. Nisu utvrđene značajne razlike u gubitku mesnog soka cijeđenjem između skupina, ali je uočljiv trend porasta s povećanjem udjela PAP-a u hrani. Temeljem dobivenih rezultata možemo zaključiti da je u hranu brojlera opravdan dodatak PAP-a do 5%.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Širić (autor)

Avatar Url Ivica Kos (autor)

Avatar Url Dalibor Bedeković (autor)

Avatar Url Zlatko Janječić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Ivica; Janječić, Zlatko; Bedeković, Dalibor; Širić, Ivan; Strmečki, Kristina
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina u hrani na karakteristike mesa brojlera // Book of Abstracts 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2015. str. 223-224 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kos, I., Janječić, Z., Bedeković, D., Širić, I. & Strmečki, K. (2015) Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina u hrani na karakteristike mesa brojlera. U: Pospišil, M. (ur.)Book of Abstracts 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Kos, Ivica and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Bedekovi\'{c}, Dalibor and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Strme\v{c}ki, Kristina}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {223-224}, keywords = {prera\djeni animalni protein, brojleri, kakvo\'{c}a mesa}, isbn = {978-953-7878-29-0}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih udjela prera\djenog animalnog proteina u hrani na karakteristike mesa brojlera}, keyword = {prera\djeni animalni protein, brojleri, kakvo\'{c}a mesa}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kos, Ivica and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Bedekovi\'{c}, Dalibor and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Strme\v{c}ki, Kristina}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {223-224}, keywords = {processed animal protein, broilers, meat quality}, isbn = {978-953-7878-29-0}, title = {The effect of different share of processed animal protein in feed on broiler meat characteristics}, keyword = {processed animal protein, broilers, meat quality}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font