Pregled bibliografske jedinice broj: 752401
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 100-101 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 752401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice
(Effect of selection at two nitrogen fertilization levels on bread-making quality of winter wheat)
Autori
Lovrić, Ana ; Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Gunjača, Jerko ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 100-101
ISBN
978-953-7878-29-0
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 21.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica ; proteini ; pekarska kakvoća ; selekcija ; gnojidba
(wheat ; proteins ; quality ; selection ; fertilization)
Sažetak
Gnojidba s dušikom (N) povećava prinos zrna kao i sadržaj proteina u zrnu (GPC), ali predstavlja značajan trošak proizvodnje i ima negativan utjecaj na okoliš. Stoga je zadatak oplemenjivača stvoriti kultivare sa boljom efikasnošću korištenja dušika. Cilj rada bio je procijeniti učinak selekcije provedene kod visoke (N1) i niske (N0) razine N gnojidbe u F6 generaciji dvaju križaqnaca pšenice Golubica x Emesse (G×E) i Verbunkos x Soissons (V×S) na pekarsku kakvoću proizvedenih F7 potomstava uzgajanih kod N1 i N0. Kod oba križanja i roditelji i potomstva imali su manje vrijednosti za GPC i sedimentaciju (ZSV) kod N0 u odnosu na N1. Kod križanja G×E prosječni GPC na obje razine N bio je podjednak za F7 potomstva izabrana kod N0 (13, 9% i 14, 1%) i kod N1 (14.8% i 14.9%). Kod križanja VxS vrijednost GPC na N1 bile su također slične za obje varijante selekcije dok su kod N0 gnojidbe, F7 potomstva izabrana kod N1 imala veću GPC vrijednost (14.4%) u odnosu na N0 selekciju (13.5%). Prosječna ZSV kod križanja GxE, opažena na obje razine N bila je podjednaka za F7 potomstva izabrana kod N0 (49 i 51 ml) i kod N1 (55 i 56 ml). Kod križanja VxS vrijednost ZSV na N1 bile su također slične za obje varijante selekcije dok su kod N0 gnojidbe, F7 potomstva izabrana kod N1 imala veću ZSV vrijednost (45 ml) u odnosu na N0 selekciju (40 ml). Rezultati pokazuju da je selekcija kod optimalne razine N gnojidbe prikladna za poboljšanje svojstava pekarske kakvoće i za uvjete reducirane gnojidbe dušikom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jerko Gunjača
(autor)
Ana Lovrić
(autor)
Miroslav Bukan
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)
Katarina Jukić
(autor)