Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 752401

Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice


Lovrić, Ana; Jukić, Katarina; Ikić, Ivica; Maričević, Marko; Bukan, Miroslav; Gunjača, Jerko; Šarčević, Hrvoje
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 100-101 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 752401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice
(Effect of selection at two nitrogen fertilization levels on bread-making quality of winter wheat)

Autori
Lovrić, Ana ; Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Gunjača, Jerko ; Šarčević, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 100-101

ISBN
978-953-7878-29-0

Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 21.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica ; proteini ; pekarska kakvoća ; selekcija ; gnojidba
(wheat ; proteins ; quality ; selection ; fertilization)

Sažetak
Gnojidba s dušikom (N) povećava prinos zrna kao i sadržaj proteina u zrnu (GPC), ali predstavlja značajan trošak proizvodnje i ima negativan utjecaj na okoliš. Stoga je zadatak oplemenjivača stvoriti kultivare sa boljom efikasnošću korištenja dušika. Cilj rada bio je procijeniti učinak selekcije provedene kod visoke (N1) i niske (N0) razine N gnojidbe u F6 generaciji dvaju križaqnaca pšenice Golubica x Emesse (G×E) i Verbunkos x Soissons (V×S) na pekarsku kakvoću proizvedenih F7 potomstava uzgajanih kod N1 i N0. Kod oba križanja i roditelji i potomstva imali su manje vrijednosti za GPC i sedimentaciju (ZSV) kod N0 u odnosu na N1. Kod križanja G×E prosječni GPC na obje razine N bio je podjednak za F7 potomstva izabrana kod N0 (13, 9% i 14, 1%) i kod N1 (14.8% i 14.9%). Kod križanja VxS vrijednost GPC na N1 bile su također slične za obje varijante selekcije dok su kod N0 gnojidbe, F7 potomstva izabrana kod N1 imala veću GPC vrijednost (14.4%) u odnosu na N0 selekciju (13.5%). Prosječna ZSV kod križanja GxE, opažena na obje razine N bila je podjednaka za F7 potomstva izabrana kod N0 (49 i 51 ml) i kod N1 (55 i 56 ml). Kod križanja VxS vrijednost ZSV na N1 bile su također slične za obje varijante selekcije dok su kod N0 gnojidbe, F7 potomstva izabrana kod N1 imala veću ZSV vrijednost (45 ml) u odnosu na N0 selekciju (40 ml). Rezultati pokazuju da je selekcija kod optimalne razine N gnojidbe prikladna za poboljšanje svojstava pekarske kakvoće i za uvjete reducirane gnojidbe dušikom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Ana; Jukić, Katarina; Ikić, Ivica; Maričević, Marko; Bukan, Miroslav; Gunjača, Jerko; Šarčević, Hrvoje
Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 100-101 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Lovrić, A., Jukić, K., Ikić, I., Maričević, M., Bukan, M., Gunjača, J. & Šarčević, H. (2015) Učinak selekcije kod dviju razina gnojidbe dušikom na pekarsku kakvoću ozime pšenice. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Lovri\'{c}, Ana and Juki\'{c}, Katarina and Iki\'{c}, Ivica and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and Bukan, Miroslav and Gunja\v{c}a, Jerko and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {100-101}, keywords = {p\v{s}enica, proteini, pekarska kakvo\'{c}a, selekcija, gnojidba}, isbn = {978-953-7878-29-0}, title = {U\v{c}inak selekcije kod dviju razina gnojidbe du\v{s}ikom na pekarsku kakvo\'{c}u ozime p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, proteini, pekarska kakvo\'{c}a, selekcija, gnojidba}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lovri\'{c}, Ana and Juki\'{c}, Katarina and Iki\'{c}, Ivica and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and Bukan, Miroslav and Gunja\v{c}a, Jerko and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {100-101}, keywords = {wheat, proteins, quality, selection, fertilization}, isbn = {978-953-7878-29-0}, title = {Effect of selection at two nitrogen fertilization levels on bread-making quality of winter wheat}, keyword = {wheat, proteins, quality, selection, fertilization}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font