Pregled bibliografske jedinice broj: 752264
Sadržaj polifenola u prošeku od hrvatskih autohtonih sorata vinove loze
Sadržaj polifenola u prošeku od hrvatskih autohtonih sorata vinove loze // Glasnik zaštite bilja, 5 (2014), 75-80 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 752264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj polifenola u prošeku od hrvatskih autohtonih sorata vinove loze
(Phenolic content of prošek wines of Croatian autochthonous grapevine varieties)
Autori
Preiner, Darko ; Karoglan Kontic, Jasminka ; Maletić, Edi ; Marković, Zvjezdana ; Tomaz, Ivana
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5
(2014);
75-80
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
prošek ; polifenoli ; autohtone sorte vinove loze ; vinova loza
(prošek wine ; total phenols ; autochthonous grapevine varieties ; grapevine)
Sažetak
Prošek je desertno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šećera što se postiže njegovim prosušivanjem na trsu ili u kontroliranim uvjetima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj polifenola u prošecima proizvedenih od 10 autohtonih sorata vinove loze koje se tradicionalno koriste u proizvodnji prošeka na području Dalmacije: Babić, Glavinuša, Grk, Lasina, Maraština, Plavac mali, Plavina, Pošip, Prč, Vugava. Utvrđene su značajne razlike između prošeka dobivenih od različitih sorata, ali generalno je sadržaj ukupnih fenola kod bijelih i kod crnih sorata viši nego u redovnim vinima ovih sorata. Sadržaj pojedinačnih fenolnih spojeva također se značajno razlikuje između sorata, a posebno je zanimljiv relativno visok sadržaj resveratrola utvrđen u prošeku proizvedenom od sorata Plavac mali, Babić i Glavinuša. Prošek is a desert wine with controlled geographical origin from the wine-growing region Primorska Hrvatska. Traditional technology of production implies vinification of grapes with high sugar content, which is accomplished by its drying, either on vines or in controlled conditions. The aim of this research was to determine the content of polyphenols in prošek wines made out of 10 autochthonous grapevine varieties traditionally used in production of prošek in Dalmatia: Babić, Glavinuša, Grk, Lasina, Maraština, Plavac mali, Plavina, Pošip, Prč, Vugava. Significant differences were determined among prošek wines produced of different varieties, but the content of total polyphenols in both white and black varieties is generally higher than in regular wines of these varieties. The content of individual phenols also varies greatly among varieties. The relatively high content of resveratrol observed in prošek made out of Plavac mali, Babić and Glavinuša varieties is especially interesting.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781844-2758 - Unutarsortna raznolikost vinove loze i unaprjeđenje klonske selekcije (Maletić, Edi, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zvjezdana Marković
(autor)
Edi Maletić
(autor)
Jasminka Karoglan-Kontić
(autor)
Ivana Tomaz
(autor)
Darko Preiner
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts