Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 751619

Fizikalno kemijska svojstva mora na uzgajalištima u marikulturi


Markota, Tomislava
Fizikalno kemijska svojstva mora na uzgajalištima u marikulturi, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 751619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno kemijska svojstva mora na uzgajalištima u marikulturi
(Physical and chemical characteristics of the sea on fish farms in mariculture)

Autori
Markota, Tomislava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2013

Stranica
22

Mentor
Tomljanović, Tea

Neposredni voditelj
Matulić, Daniel

Ključne riječi
marikultura; kavezni uzgoj ribe; okoliš; hrana; fizikalno – kemijske promjene
(mariculture; cage fish farming; environment; feed; physical - chemical changes)

Sažetak
Marikultura je djelatnost proizvodnje zdrave hrane, u hrvatskoj bi mogla imati još veću ulogu u razvoju ruralnih priobalnih zajednica od one koju ima danas. No, povećanje proizvodnje ribe u kavezima prati zabrinutost javnosti za ekološka pitanja, što upućuje na potrebu odgovornijega pristupa razvoju i upravljanju ovim sektorom, iako mnogi negativni učinci koji se prepisuju nisu znanstveno dokumentirani. Kavezni uzgoj ribe u Republici Hrvatskoj jedna je od važnijih gospodarskih djelatnosti. Postavljanjem kaveza za uzgoj se mijenja kakvoća morskog okoliša, a radi što manjeg narušavanja biostabilnosti donesene su mjere zaštite okoliša. Ocijenjeno je da su rizici eutrofikacije, u jednom oligotrofnom moru kakav je Jadran, posve mali. Negativni ekološki učinci su mogući na lokalnoj razini, posebno ako se kavezni uzgoj odvija u geomorfološki neprikladnim zonama i ukoliko je zbog upravljanja uzgajališta na djelu veliki rasap hrane. Utjecaj emisije dušika i fosfora što ih proizvodi riblja farma u obliku fecesa ili nepojedenih ostatka hrane nema veće značenje za morski ekosustav i općenito je od male važnosti u usporedbi s unosom što ga čine drugi korisnici obalnih resursa. Što se tiče uzgoja tuna, ako nije korektno lociran i vođen, može rezultirati onečišćenjem, bilo zbog nepojedene hrane i metabolita ili tijekom izlova i pripreme za tržište. U najvećem broju slučajeva problem nastaje zbog nepoželjnih mirisa tijekom ljetne sezone i zamašćenosti morske površine ako se nekontrolirana širi izvan granica uzgajališta. Morske vodene mase na površini Zemlje su prosječno jednakih fizikalnih i kemijskih svojstava, koje su u međusobnoj vezi. Posve je razumljivo da na sudbinu otpada umnogome utječu okolišni čimbenici kao što su horizontalni transport i dinamika izmjene vodenih masa, ali također i stratifikacija temperature, slanosti, svjetla itd.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Daniel Matulić (mentor)

Avatar Url Tea Tomljanovic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Markota, Tomislava
Fizikalno kemijska svojstva mora na uzgajalištima u marikulturi, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Markota, T. (2013) 'Fizikalno kemijska svojstva mora na uzgajalištima u marikulturi', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Markota, Tomislava}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {marikultura, kavezni uzgoj ribe, okoli\v{s}, hrana, fizikalno – kemijske promjene}, title = {Fizikalno kemijska svojstva mora na uzgajali\v{s}tima u marikulturi}, keyword = {marikultura, kavezni uzgoj ribe, okoli\v{s}, hrana, fizikalno – kemijske promjene}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Markota, Tomislava}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {mariculture, cage fish farming, environment, feed, physical - chemical changes}, title = {Physical and chemical characteristics of the sea on fish farms in mariculture}, keyword = {mariculture, cage fish farming, environment, feed, physical - chemical changes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font