Pregled bibliografske jedinice broj: 751619
Fizikalno kemijska svojstva mora na uzgajalištima u marikulturi
Fizikalno kemijska svojstva mora na uzgajalištima u marikulturi, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 751619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno kemijska svojstva mora na uzgajalištima u marikulturi
(Physical and chemical characteristics of the sea on fish farms in mariculture)
Autori
Markota, Tomislava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2013
Stranica
22
Mentor
Tomljanović, Tea
Neposredni voditelj
Matulić, Daniel
Ključne riječi
marikultura; kavezni uzgoj ribe; okoliš; hrana; fizikalno – kemijske promjene
(mariculture; cage fish farming; environment; feed; physical - chemical changes)
Sažetak
Marikultura je djelatnost proizvodnje zdrave hrane, u hrvatskoj bi mogla imati još veću ulogu u razvoju ruralnih priobalnih zajednica od one koju ima danas. No, povećanje proizvodnje ribe u kavezima prati zabrinutost javnosti za ekološka pitanja, što upućuje na potrebu odgovornijega pristupa razvoju i upravljanju ovim sektorom, iako mnogi negativni učinci koji se prepisuju nisu znanstveno dokumentirani. Kavezni uzgoj ribe u Republici Hrvatskoj jedna je od važnijih gospodarskih djelatnosti. Postavljanjem kaveza za uzgoj se mijenja kakvoća morskog okoliša, a radi što manjeg narušavanja biostabilnosti donesene su mjere zaštite okoliša. Ocijenjeno je da su rizici eutrofikacije, u jednom oligotrofnom moru kakav je Jadran, posve mali. Negativni ekološki učinci su mogući na lokalnoj razini, posebno ako se kavezni uzgoj odvija u geomorfološki neprikladnim zonama i ukoliko je zbog upravljanja uzgajališta na djelu veliki rasap hrane. Utjecaj emisije dušika i fosfora što ih proizvodi riblja farma u obliku fecesa ili nepojedenih ostatka hrane nema veće značenje za morski ekosustav i općenito je od male važnosti u usporedbi s unosom što ga čine drugi korisnici obalnih resursa. Što se tiče uzgoja tuna, ako nije korektno lociran i vođen, može rezultirati onečišćenjem, bilo zbog nepojedene hrane i metabolita ili tijekom izlova i pripreme za tržište. U najvećem broju slučajeva problem nastaje zbog nepoželjnih mirisa tijekom ljetne sezone i zamašćenosti morske površine ako se nekontrolirana širi izvan granica uzgajališta. Morske vodene mase na površini Zemlje su prosječno jednakih fizikalnih i kemijskih svojstava, koje su u međusobnoj vezi. Posve je razumljivo da na sudbinu otpada umnogome utječu okolišni čimbenici kao što su horizontalni transport i dinamika izmjene vodenih masa, ali također i stratifikacija temperature, slanosti, svjetla itd.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb