Pregled bibliografske jedinice broj: 751457
Analiza rizika:Procjena rizika, upravljanje rizikom i obavješćivanje o riziku
Analiza rizika:Procjena rizika, upravljanje rizikom i obavješćivanje o riziku // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.).
Zagreb: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 59-70
CROSBI ID: 751457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza rizika:Procjena rizika, upravljanje rizikom i obavješćivanje o riziku
(Risk Analysis:Risk Assessment, risk management and risk communication)
Autori
Gross-Bošković, Andrea ; Jurković, Zorica ; Mikrut, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Uvod u sigurnost hrane
Urednik/ci
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena
Izdavač
Inštitut za sanitarno inženierstvo
Grad
Zagreb
Godina
2014
Raspon stranica
59-70
ISBN
978-961-92846-2-9
Ključne riječi
analiza rizika, procjena rizika, sigurnost hrane
(risk analysis, risk assessment, food safety)
Sažetak
Sigurnost hrane jedno je od strateških pitanja u svim državama svijeta. Bolesti koje se prenose hranom, a koje su uzrokovane patogenima i biotoksinima te kemijskim i fizikalnim kontaminantima u hrani predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zdravlje milijuna ljudi. Ozbiljni incidenti izazvani upravo ovakvim bolestima zabilježeni su posljednjih desetljeća na svim kontinentima i ilustriraju rastući značaj ovog problema. Međutim, bolesti koje se prenose hranom ukazuju na još jedan veliki problem, a to su ekonomske posljedice, kako za pojedince tako i za zajednicu, što se odražava kao značajan teret zdravstvenog sustava u cjelini te reducira ekonomsku produktivnost zemlje. Još donedavna većina sustava koji reguliraju sigurnost hrane u pojedinoj zemlji bila je pravno utemeljena na tradicionalnom konceptu koji je imao retroaktivan pristup. Ovakvi sustavi ne mogu odgovoriti na postojeće izazove koji su u porastu budući da ne osiguravaju niti ne stimuliraju preventivni pristup. Kako bi se ovaj problem umanjio, u prošlom desetljeću dolazi u značajnom broju zemalja do prijelaza sa tradicionalnog na pristup utemeljen na analizi rizika, koji se oslanja na znanstvene činjenice i podatke o bolestima izazvanima hranom te njihovim uzrocima. To osigurava temelje za preventivno djelovanje i uvođenje zakonodavnih okvira, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, racionalno i učinkovito upravljanje rizicima te komunikaciju o riziku sa ciljem zaštite potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski