Pregled bibliografske jedinice broj: 751450
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 751450 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack
proizvoda s dodatkom tropa jabuke
(Determination of the glycaemic index of corn snack
products with addition of apple pomace)
Autori
Serdarušić, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.02
Godina
2015
Stranica
55
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
kontrolirano kliničko istraživanje ; kukuruzni snack proizvodi ; glikemijski indeks ; ekstruzija ; trop jabuke ; razvoj novih proizvoda
(controlled clinical study ; corn snack products ; glycaemic index ; extrusion ; apple pomace ; development of new products)
Sažetak
Glikemijski indeks (GI) pokazatelj je koliko određena količina i vrsta ugljikohidrata može utjecati na brzinu promjene koncentracije glukoze (GUK) u krvi. Provedeno je kliničko istraživanje s ciljem utvrđivanja GI novo razvijenih kukuruznih snack proizvoda na bazi dodatka sušenog tropa jabuke, prema metodi ISO 26 642:2010, te je utvrđen njihov komercijalni potencijal. Uzorak s 10% tropa jabuke imao je najvišu prihvatljivost od strane ispitanika (3, 10 ± 1, 45), najniži subjektivni osjećaj sitosti (53, 9 ± 23, 3), te najmanji odziv GUK- a u 120- oj minuti mjerenja, odnosno najmanju površinu ispod krivulje GUK-a (iAUC) što je rezultiralo najmanjim GI (89, 0 ± 31, 1). Uzorak s dodatkom 16% tropa jabuke imao je najnižu senzorsku prihvatljivost (3, 40 ± 1, 07) no najviši subjektivni osjećaj sitosti kroz 120 minuta (57, 0 ± 57, 6) i najveću iAUC što je rezultiralo najvećim GI (122, 4 ± 51, 0) u odnosu na druga dva test uzorka s dodatkom tropa jabuke. Dobiveni rezultati potvrđuju potencijal kukuruznog snack proizvoda s dodatkom 10% tropa jabuke za komercijalizaciju, uz višestruku korist kako potrošača (zbog funkcionalnih karakteristika ovog proizvoda) tako i proizvođača (ne postavljaju se posebni zahtjevi za proces ekstruzije, racionaliziraju se troškovi tehnološkog procesa proizvodnje i povećava financijska dobit).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
Napomena
Pomoć u izradi: Milica Cvijetić Stokanović, dipl.
ing.