Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 751450

Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke


Serdarušić, Neven
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 751450 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke
(Determination of the glycaemic index of corn snack products with addition of apple pomace)

Autori
Serdarušić, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.02

Godina
2015

Stranica
55

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
kontrolirano kliničko istraživanje ; kukuruzni snack proizvodi ; glikemijski indeks ; ekstruzija ; trop jabuke ; razvoj novih proizvoda
(controlled clinical study ; corn snack products ; glycaemic index ; extrusion ; apple pomace ; development of new products)

Sažetak
Glikemijski indeks (GI) pokazatelj je koliko određena količina i vrsta ugljikohidrata može utjecati na brzinu promjene koncentracije glukoze (GUK) u krvi. Provedeno je kliničko istraživanje s ciljem utvrđivanja GI novo razvijenih kukuruznih snack proizvoda na bazi dodatka sušenog tropa jabuke, prema metodi ISO 26 642:2010, te je utvrđen njihov komercijalni potencijal. Uzorak s 10% tropa jabuke imao je najvišu prihvatljivost od strane ispitanika (3, 10 ± 1, 45), najniži subjektivni osjećaj sitosti (53, 9 ± 23, 3), te najmanji odziv GUK- a u 120- oj minuti mjerenja, odnosno najmanju površinu ispod krivulje GUK-a (iAUC) što je rezultiralo najmanjim GI (89, 0 ± 31, 1). Uzorak s dodatkom 16% tropa jabuke imao je najnižu senzorsku prihvatljivost (3, 40 ± 1, 07) no najviši subjektivni osjećaj sitosti kroz 120 minuta (57, 0 ± 57, 6) i najveću iAUC što je rezultiralo najvećim GI (122, 4 ± 51, 0) u odnosu na druga dva test uzorka s dodatkom tropa jabuke. Dobiveni rezultati potvrđuju potencijal kukuruznog snack proizvoda s dodatkom 10% tropa jabuke za komercijalizaciju, uz višestruku korist kako potrošača (zbog funkcionalnih karakteristika ovog proizvoda) tako i proizvođača (ne postavljaju se posebni zahtjevi za proces ekstruzije, racionaliziraju se troškovi tehnološkog procesa proizvodnje i povećava financijska dobit).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija

Napomena
Pomoć u izradi: Milica Cvijetić Stokanović, dipl.
ing.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Serdarušić, Neven
Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Serdarušić, N. (2015) 'Određivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Serdaru\v{s}i\'{c}, Neven}, year = {2015}, pages = {55}, keywords = {kontrolirano klini\v{c}ko istra\v{z}ivanje, kukuruzni snack proizvodi, glikemijski indeks, ekstruzija, trop jabuke, razvoj novih proizvoda}, title = {Odre\djivanje glikemijskog indeksa kukuruznih snack proizvoda s dodatkom tropa jabuke}, keyword = {kontrolirano klini\v{c}ko istra\v{z}ivanje, kukuruzni snack proizvodi, glikemijski indeks, ekstruzija, trop jabuke, razvoj novih proizvoda}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Serdaru\v{s}i\'{c}, Neven}, year = {2015}, pages = {55}, keywords = {controlled clinical study, corn snack products, glycaemic index, extrusion, apple pomace, development of new products}, title = {Determination of the glycaemic index of corn snack products with addition of apple pomace}, keyword = {controlled clinical study, corn snack products, glycaemic index, extrusion, apple pomace, development of new products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font