Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 751322

Razvoj i standardizacija proizvodnje ekoloških kupinovih vina


Velić, Darko
Razvoj i standardizacija proizvodnje ekoloških kupinovih vina, 2015. (izvještaj).


CROSBI ID: 751322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj i standardizacija proizvodnje ekoloških kupinovih vina
(Development and standardisation of organic blackberry wine production)

Autori
Velić, Darko

Izvornik
MP RH i PTF OS

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, izvještaj

Godina
2015

Ključne riječi
Proizvodnja kupinovih vina ; ekološka proizvodnja ; standardizacija
(Blackberry wine production ; organic production ; standardisation)

Sažetak
U Hrvatskoj, a posebice u slavonskoj regiji, egzistira veliki broj uzgajivača kupina i to većim dijelom kupina iz ekološkog uzgoja. Uzgajivači kupine, u ovoj vinogradarskoj agroklimatskoj zoni, još uvijek ne mogu ponuditi proizvod ujednačenog sastava i kakvoće, niti su dovoljno organizirani u smislu količinskog podmirivanja tržišta i zajedničke (zaštite) oznake zemljopisnog porijekla. Naime, pregledom trenutačnog stanja tehnologije proizvodnje ekoloških kupinovih vina uočen je nedostatak informacija, znanja i potrebite opreme što rezultira vinima koja znatno variraju u kakvoći. Ujednačenost proizvoda i prepoznatljiva kakvoća osnovna su premisa trženja robe, posebice na sve zahtjevnijem europskom tržištu. Istraživani su utjecaji različitih faktora na senzorska i fizikalno-kemijska svojstva kupinovih vina: uzgoj ekoloških kupina, odabir sortimenta ; pojedine agro-tehničke varijable kao što su: fiziološko stanje sirovine pri berbi, udio relevantnih sastavnica (šećera, organskih kiselina, fenola, biološki aktivnih tvar, arome i boje itd.) ; provedba maceracije, enzimska obrada, izbor i selekcioniranje kvasca i uvjeti fermentacije, mikrooksigenacija te kondicioniranje (uvjeti zrenja).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Darko Velić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Velić, Darko
Razvoj i standardizacija proizvodnje ekoloških kupinovih vina, 2015. (izvještaj).
Velić, D. (2015) Razvoj i standardizacija proizvodnje ekoloških kupinovih vina. MP RH i PTF OS. Izvještaj.
@unknown{unknown, author = {Veli\'{c}, Darko}, year = {2015}, keywords = {Proizvodnja kupinovih vina, ekolo\v{s}ka proizvodnja, standardizacija}, title = {Razvoj i standardizacija proizvodnje ekolo\v{s}kih kupinovih vina}, keyword = {Proizvodnja kupinovih vina, ekolo\v{s}ka proizvodnja, standardizacija} }
@unknown{unknown, author = {Veli\'{c}, Darko}, year = {2015}, keywords = {Blackberry wine production, organic production, standardisation}, title = {Development and standardisation of organic blackberry wine production}, keyword = {Blackberry wine production, organic production, standardisation} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font