Pregled bibliografske jedinice broj: 751322
Razvoj i standardizacija proizvodnje ekoloških kupinovih vina
Razvoj i standardizacija proizvodnje ekoloških kupinovih vina, 2015. (izvještaj).
CROSBI ID: 751322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj i standardizacija proizvodnje ekoloških
kupinovih vina
(Development and standardisation of organic
blackberry wine production)
Autori
Velić, Darko
Izvornik
MP RH i PTF OS
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, izvještaj
Godina
2015
Ključne riječi
Proizvodnja kupinovih vina ; ekološka proizvodnja ; standardizacija
(Blackberry wine production ; organic production ; standardisation)
Sažetak
U Hrvatskoj, a posebice u slavonskoj regiji, egzistira veliki broj uzgajivača kupina i to većim dijelom kupina iz ekološkog uzgoja. Uzgajivači kupine, u ovoj vinogradarskoj agroklimatskoj zoni, još uvijek ne mogu ponuditi proizvod ujednačenog sastava i kakvoće, niti su dovoljno organizirani u smislu količinskog podmirivanja tržišta i zajedničke (zaštite) oznake zemljopisnog porijekla. Naime, pregledom trenutačnog stanja tehnologije proizvodnje ekoloških kupinovih vina uočen je nedostatak informacija, znanja i potrebite opreme što rezultira vinima koja znatno variraju u kakvoći. Ujednačenost proizvoda i prepoznatljiva kakvoća osnovna su premisa trženja robe, posebice na sve zahtjevnijem europskom tržištu. Istraživani su utjecaji različitih faktora na senzorska i fizikalno-kemijska svojstva kupinovih vina: uzgoj ekoloških kupina, odabir sortimenta ; pojedine agro-tehničke varijable kao što su: fiziološko stanje sirovine pri berbi, udio relevantnih sastavnica (šećera, organskih kiselina, fenola, biološki aktivnih tvar, arome i boje itd.) ; provedba maceracije, enzimska obrada, izbor i selekcioniranje kvasca i uvjeti fermentacije, mikrooksigenacija te kondicioniranje (uvjeti zrenja).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija