Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 751099

Potenciometrijska karakterizacija i određivanje aminokiselina i njihovih dipeptidnih imidazolnih derivata


Jakobović, Danijela
Potenciometrijska karakterizacija i određivanje aminokiselina i njihovih dipeptidnih imidazolnih derivata, 2015., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 751099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potenciometrijska karakterizacija i određivanje aminokiselina i njihovih dipeptidnih imidazolnih derivata
(POTENTIOMETRIC CHARACTERIZATION AND DETERMINATION OF AMINOACIDS AND THEIR DIPEPTIDE IMIDAZOLE DERIVATES)

Autori
Jakobović, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
07.01

Godina
2015

Stranica
70

Mentor
Sakač, Nikola

Neposredni voditelj
Jozanović, Marija

Ključne riječi
aminokiseline/anserin/dipeptidi/karnozin/potenciometrija/L-histidin/β-alanin
(aminoacids/anserine/carnosine/ dipeptides/potentiometry/L-histidine/β-alanine.)

Sažetak
Potenciometrijski su promatrana kiselo-bazna svojstva dviju aminokiseline s imidazolnim prstenom u strukturi - L-histidin i β-alanin, dipeptida – karnozin i anserin, te ekstrakta pilećeg mesa u vodenoj sredini. Aminokiseline i dipeptidi su detektirani i karakterizirani zasebno, te u dvokomponentnim smjesama s prethodnim namještanjem pH vrijednosti otopina analita na 3 (1·10-2 M) ili 4 (1·10-3 M). Distribucijski dijagram anserina i karnozina prikazao je međusobne razlike disocijacija između ova dva dipeptida. Graf ovisnosti kapaciteta pufera o pH karnozina prikazao je pufersko djelovanje karnozina u području pH između 3, 5 do 7, 5. Aminokiseline, smjesa aminokiselina i karnozin okarakterizirani su potenciometrijski u nevodenoj sredini pomoću tri različita titranta: tetrabutilamonijevog hidroksida (TBAOH) u toluenu/metanolu (1·10-2 M), perklorne kiseline u anhidridu octene kiseline (3, 4·10-2 M) i standardne otopine perklorne kiseline u anhidridu octene kiseline (1·10-2 M). Potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se pronašla bolja otapala za nevodene titracije, te na modeliranje dobivenih rezultata. Metodički dio rada sadrži pripremu za nastavnu jedinicu pod naslovom aminokiseline i proteini (bjelančevine). Nastavni sat je zamišljen kao kombinacija frontalnog rada i grupnog rada kojim bi učenici pomoću dvaju jednostavnih pokusa dokazali proteine u svakodnevnim namirnicama i naučili nešto više o njihovim svojstvima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Nikola Sakač (mentor)

Avatar Url Marija Jozanović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakobović, Danijela
Potenciometrijska karakterizacija i određivanje aminokiselina i njihovih dipeptidnih imidazolnih derivata, 2015., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Jakobović, D. (2015) 'Potenciometrijska karakterizacija i određivanje aminokiselina i njihovih dipeptidnih imidazolnih derivata', diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakobovi\'{c}, Danijela}, year = {2015}, pages = {70}, keywords = {aminokiseline/anserin/dipeptidi/karnozin/potenciometrija/L-histidin/β-alanin}, title = {Potenciometrijska karakterizacija i odre\djivanje aminokiselina i njihovih dipeptidnih imidazolnih derivata}, keyword = {aminokiseline/anserin/dipeptidi/karnozin/potenciometrija/L-histidin/β-alanin}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakobovi\'{c}, Danijela}, year = {2015}, pages = {70}, keywords = {aminoacids/anserine/carnosine/ dipeptides/potentiometry/L-histidine/β-alanine.}, title = {POTENTIOMETRIC CHARACTERIZATION AND DETERMINATION OF AMINOACIDS AND THEIR DIPEPTIDE IMIDAZOLE DERIVATES}, keyword = {aminoacids/anserine/carnosine/ dipeptides/potentiometry/L-histidine/β-alanine.}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font