Pregled bibliografske jedinice broj: 751099
Potenciometrijska karakterizacija i određivanje aminokiselina i njihovih dipeptidnih imidazolnih derivata
Potenciometrijska karakterizacija i određivanje aminokiselina i njihovih dipeptidnih imidazolnih derivata, 2015., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 751099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potenciometrijska karakterizacija i određivanje aminokiselina i njihovih dipeptidnih imidazolnih derivata
(POTENTIOMETRIC CHARACTERIZATION AND DETERMINATION OF AMINOACIDS AND THEIR DIPEPTIDE IMIDAZOLE DERIVATES)
Autori
Jakobović, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
07.01
Godina
2015
Stranica
70
Mentor
Sakač, Nikola
Neposredni voditelj
Jozanović, Marija
Ključne riječi
aminokiseline/anserin/dipeptidi/karnozin/potenciometrija/L-histidin/β-alanin
(aminoacids/anserine/carnosine/ dipeptides/potentiometry/L-histidine/β-alanine.)
Sažetak
Potenciometrijski su promatrana kiselo-bazna svojstva dviju aminokiseline s imidazolnim prstenom u strukturi - L-histidin i β-alanin, dipeptida – karnozin i anserin, te ekstrakta pilećeg mesa u vodenoj sredini. Aminokiseline i dipeptidi su detektirani i karakterizirani zasebno, te u dvokomponentnim smjesama s prethodnim namještanjem pH vrijednosti otopina analita na 3 (1·10-2 M) ili 4 (1·10-3 M). Distribucijski dijagram anserina i karnozina prikazao je međusobne razlike disocijacija između ova dva dipeptida. Graf ovisnosti kapaciteta pufera o pH karnozina prikazao je pufersko djelovanje karnozina u području pH između 3, 5 do 7, 5. Aminokiseline, smjesa aminokiselina i karnozin okarakterizirani su potenciometrijski u nevodenoj sredini pomoću tri različita titranta: tetrabutilamonijevog hidroksida (TBAOH) u toluenu/metanolu (1·10-2 M), perklorne kiseline u anhidridu octene kiseline (3, 4·10-2 M) i standardne otopine perklorne kiseline u anhidridu octene kiseline (1·10-2 M). Potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se pronašla bolja otapala za nevodene titracije, te na modeliranje dobivenih rezultata. Metodički dio rada sadrži pripremu za nastavnu jedinicu pod naslovom aminokiseline i proteini (bjelančevine). Nastavni sat je zamišljen kao kombinacija frontalnog rada i grupnog rada kojim bi učenici pomoću dvaju jednostavnih pokusa dokazali proteine u svakodnevnim namirnicama i naučili nešto više o njihovim svojstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju