Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 751086

Koncentriranje i idenitifikacija tvari arome soka jabuke


Kovačić, Z.; Eri, S.; Banović, M.; Ranilović, Jasmina; Nemet, Z.
Koncentriranje i idenitifikacija tvari arome soka jabuke // 2. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Zagreb, Hrvatska, 1994. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 751086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Koncentriranje i idenitifikacija tvari arome soka jabuke
(Concentration and identification apple juice aroma)

Autori
Kovačić, Z. ; Eri, S. ; Banović, M. ; Ranilović, Jasmina ; Nemet, Z.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
2. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.06.1994. - 17.06.1994

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sok jabuke; koncentriranje; membranska separacija; aroma; plinska kromatografija
(apple juice; concentration; membrane separation; aroma; gas chromatography)

Sažetak
Sok od jabuke, posebno koncentrirani sok jabuke zauzima vodeće mjesto u svjetskoj proizvodnji voćnih sokova. Koncentrirani sok jabuke proizvodi se danas još najvećim dijelom tehnikom uparavanja pri sniženom pritiskom uglavnom uz upotrebu uređaja za izdvajanje i rekuperaciju tvari arome. Proces koncentriranja upravanjem uz velike prednosti ima i značajan nedostatak, a to je nedovoljna selektivnost. Zbog toga se zadnjih 15 godina razvijaju procesi membranske separacije, posebno reverzna osmoza i ultrafiltracija kao zamjena za proeces koncetriranja upravanjem. U radu je istražena uspješnost koncentriranja soka jabuke upotrebom membranskog separacijskog procesa reverzne osmoze uz korištenje pločastog modula laboratorijskog tipa. Analiza sastojaka arome vršena je tehnikom plinske kromatografije plinskim kromatografom tvrtke ‘’Varian’’ tipa ‘’Varian 3300’’ uz kolonu Carbowax 20M. Rezultati istraživanja pokazuju da je moguće uspješno koncentrirati tvari arome aroma vode soka jabuke primjenom membranskog separacijskog procesa reverzne osmože, uz upotrebu pločastog modula i membrane tipa ‘’Thin-film-composite’’ (HR 98 fluorpolimer).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jasmina Ranilović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačić, Z.; Eri, S.; Banović, M.; Ranilović, Jasmina; Nemet, Z.
Koncentriranje i idenitifikacija tvari arome soka jabuke // 2. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Zagreb, Hrvatska, 1994. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kovačić, Z., Eri, S., Banović, M., Ranilović, J. & Nemet, Z. (1994) Koncentriranje i idenitifikacija tvari arome soka jabuke. U: 2. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Kova\v{c}i\'{c}, Z. and Eri, S. and Banovi\'{c}, M. and Ranilovi\'{c}, Jasmina and Nemet, Z.}, year = {1994}, keywords = {sok jabuke, koncentriranje, membranska separacija, aroma, plinska kromatografija}, title = {Koncentriranje i idenitifikacija tvari arome soka jabuke}, keyword = {sok jabuke, koncentriranje, membranska separacija, aroma, plinska kromatografija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kova\v{c}i\'{c}, Z. and Eri, S. and Banovi\'{c}, M. and Ranilovi\'{c}, Jasmina and Nemet, Z.}, year = {1994}, keywords = {apple juice, concentration, membrane separation, aroma, gas chromatography}, title = {Concentration and identification apple juice aroma}, keyword = {apple juice, concentration, membrane separation, aroma, gas chromatography}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font