Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 751081

Kontrola kvalitete u prehrambenoj industriji – izazovi globalnog okruženja


Ranilović, Jasmina
Kontrola kvalitete u prehrambenoj industriji – izazovi globalnog okruženja // IX. susret mladih kemijskih inženjera
Zagreb, Hrvatska, 2012. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 751081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola kvalitete u prehrambenoj industriji – izazovi globalnog okruženja
(Quality control in the food industry - global environmental challenges)

Autori
Ranilović, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
IX. susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kontrola kvalitete; prehrambena industrija
(quality control; food industry)

Sažetak
Prema istraživanju koje je 2010. godine na zahtjev Europske agencije za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) proveo Eurobarometer, na reprezentativnom uzorku građana zemalja članica Europske unije, 79% građana je jako i/ili donekle zabrinuto za sigurnost hrane koju konzumiraju. U Hrvatskoj je taj postotak nešto niži (54%) u odnosu na EU prosjek, prema istraživanju koje je nedavno (2011.) provela Hrvatska agencija za hranu na reprezentativnom uzorku hrvatskih građana. Vezano uz rizike hrane, najveću zabrinutost za hrvatske građane predstavljaju ostaci pesticida u žitaricama, voću i povrću (25%), genetski modificirani organizmi (20%), kvaliteta i svježina hrane (20%), aditivi u hrani (19%), ostaci hormona, antibiotika u mesu (19%). Gotovo 2/3 hrvatskih ispitanika smatra kako je hrana koju su konzumirali prije 10 godina, bila zdravija od ove sadašnje. U percepciji potrošača, kvaliteta (‘’zdravost’’) hrane se izjednačuje sa sigurnosti hrane (neškodljivosti za zdravlje), na što ukazuju novija istraživanja. Na proizvođače hrane je stavljen osobit pritisak i zbog zakonski definirane odgovornosti, koja je na svakoj fazi prerade hrane pod njihovom kontrolom, što de facto znači i odgovornost za cijeli prehrambeni lanac (''od polja do stola''). Budući da je prehrambeni lanac već davno postao globalan i za hrvatske proizvođače hrane, jasno je da organizacija efikasne kontrole hrane, predstavlja istinski izazov. Kontrola hrane u tim uvjetima, postaje multidisciplinaran zadatak ključnih nositelja aktivnosti (nabave, proizvodnje, prerade, kontrole kvalitete). Otvorena, objektivna komunikacija zainteresiranih strana (dobavljač sirovina – prerađivač), duboko zadire u procese uzgoja, skladištenja, prerade, ali i namjene (npr. bezglutenski proizvodi, bez alergenski proizvodi itd.) na relaciji prerađivač-potrošač. S jedna strane, efikasna organizacija kontrole hrane u prehrambenoj industriji i njezini alati, pružaju dokaze za poboljšanje efikasnosti čitavog prehrambenog lanca, a s druge strane, objektivni dokaz kvalitete i zdravstvene ispravnosti za potrošača/kupca i državne inspekcije/auditore. Od eksperata u kontroli hrane u prehrambenoj industriji, se osim kompetentnosti u dijelu analitike koja se podrazumijeva, traži jednostavna, ali stručna komunikacija u svakodnevnom okruženju i prema medijima, kako bi se povećalo povjerenje potrošača u sigurnost hrane koju konzumiraju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jasmina Ranilović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ranilović, Jasmina
Kontrola kvalitete u prehrambenoj industriji – izazovi globalnog okruženja // IX. susret mladih kemijskih inženjera
Zagreb, Hrvatska, 2012. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ranilović, J. (2012) Kontrola kvalitete u prehrambenoj industriji – izazovi globalnog okruženja. U: IX. susret mladih kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Ranilovi\'{c}, Jasmina}, year = {2012}, keywords = {kontrola kvalitete, prehrambena industrija}, title = {Kontrola kvalitete u prehrambenoj industriji – izazovi globalnog okru\v{z}enja}, keyword = {kontrola kvalitete, prehrambena industrija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ranilovi\'{c}, Jasmina}, year = {2012}, keywords = {quality control, food industry}, title = {Quality control in the food industry - global environmental challenges}, keyword = {quality control, food industry}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font