Pregled bibliografske jedinice broj: 750965
Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka
Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 750965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka
(Nutritional and therapeutic properties of goats milk)
Autori
Filipović Dermit, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.02
Godina
2014
Stranica
53
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
kozje mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta; terapeutska svojstva
(goat milk; chemical composition; physical properties; hygienic quality; therapeutic properties)
Sažetak
Proizvodnja kozjeg mlijeka i njegova konzumacija u svijetu je u stalnom porastu, kao i populacija koza koja se povećava više nego populacije ostalih vrsta mliječnih životinja. To se posebno odnosi na slabije razvijene zemlje u kojima je kozje mlijeko odraz tradicionalne proizvodnje. Kozje mlijeko, osim visoke hranidbene vrijednosti karakteriziraju i terapeutske značajke važne za ljudsko zdravlje. Jedinstvene i korisne osobine kozjeg mlijeka izraženije su nego u kravljem mlijeku. Kozje mlijeko i mliječni proizvodi sve više bivaju prepoznati kod potrošača. Razlog tome su upravo njegova terapeutska svojstava, prvenstveno bolja probavljivost i hipoalergenost. Kozje mlijeko u prosjeku sadrži 11, 3% suhe tvari, 3, 3% mliječne masti, 2, 9% bjelančevina, 2, 50% kazeina, 4, 4% laktoze. Titracijska kiselost prosječno iznosi 6, 64°SH, pH vrijednost je u rasponu od 6, 5 do 6, 8, a točka ledišta od -0, 540˚C do -0, 573°C. Prosječan broj somatskih stanica u mlijeku koza uzgajanih u Hrvatskoj je 1, 3 x 106/ml, ali kozje mlijeko koje sadrži više od 1x106/ml somatskih stanica u ml ne upućuje na upalu vimena ukoliko ne sadrži patogene mikroorganizme
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)