Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 750965

Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka


Filipović Dermit, Zrinka
Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 750965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka
(Nutritional and therapeutic properties of goats milk)

Autori
Filipović Dermit, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.02

Godina
2014

Stranica
53

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
kozje mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta; terapeutska svojstva
(goat milk; chemical composition; physical properties; hygienic quality; therapeutic properties)

Sažetak
Proizvodnja kozjeg mlijeka i njegova konzumacija u svijetu je u stalnom porastu, kao i populacija koza koja se povećava više nego populacije ostalih vrsta mliječnih životinja. To se posebno odnosi na slabije razvijene zemlje u kojima je kozje mlijeko odraz tradicionalne proizvodnje. Kozje mlijeko, osim visoke hranidbene vrijednosti karakteriziraju i terapeutske značajke važne za ljudsko zdravlje. Jedinstvene i korisne osobine kozjeg mlijeka izraženije su nego u kravljem mlijeku. Kozje mlijeko i mliječni proizvodi sve više bivaju prepoznati kod potrošača. Razlog tome su upravo njegova terapeutska svojstava, prvenstveno bolja probavljivost i hipoalergenost. Kozje mlijeko u prosjeku sadrži 11, 3% suhe tvari, 3, 3% mliječne masti, 2, 9% bjelančevina, 2, 50% kazeina, 4, 4% laktoze. Titracijska kiselost prosječno iznosi 6, 64°SH, pH vrijednost je u rasponu od 6, 5 do 6, 8, a točka ledišta od -0, 540˚C do -0, 573°C. Prosječan broj somatskih stanica u mlijeku koza uzgajanih u Hrvatskoj je 1, 3 x 106/ml, ali kozje mlijeko koje sadrži više od 1x106/ml somatskih stanica u ml ne upućuje na upalu vimena ukoliko ne sadrži patogene mikroorganizme

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Filipović Dermit, Zrinka
Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Filipović Dermit, Z. (2014) 'Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Filipovi\'{c} Dermit, Zrinka}, year = {2014}, pages = {53}, keywords = {kozje mlijeko, kemijski sastav, fizikalna svojstva, higijenska kvaliteta, terapeutska svojstva}, title = {Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, kemijski sastav, fizikalna svojstva, higijenska kvaliteta, terapeutska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Filipovi\'{c} Dermit, Zrinka}, year = {2014}, pages = {53}, keywords = {goat milk, chemical composition, physical properties, hygienic quality, therapeutic properties}, title = {Nutritional and therapeutic properties of goats milk}, keyword = {goat milk, chemical composition, physical properties, hygienic quality, therapeutic properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font