Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 750288

Značajke tehnologije tova teladi i junadi u Republici Hrvatskoj


Andračić, Majkl
Značajke tehnologije tova teladi i junadi u Republici Hrvatskoj, 2015., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 750288 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značajke tehnologije tova teladi i junadi u Republici Hrvatskoj
(Features of fattening calves and beef cattle in Croatia)

Autori
Andračić, Majkl

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
30.01

Godina
2015

Stranica
25

Mentor
Mijić, Pero

Ključne riječi
Tov ; telad ; junad ; Hrvatska
(Fattening ; calves ; heifers ; Croatia)

Sažetak
Tov raznih kategorija goveda predstavlja veliki izazov, traži predznanje, temeljitu pripremu i poštivanje utvrđenih tehnologija koje daju najbolje rezultate. Tov goveda također zahtijeva poštivanje zootehničkih mjera karakterističnih za određene kategorije tovnih goveda. Ovisno o uvjetima kojima smo ograničeni ili onim koje moramo stvoriti, odabiremo određene pasmine i usmjeravamo buduću proizvodnju. U tovu teladi na bijelo meso najbolje su se pokazale mliječna (Holstein) i kombinirana (Simmental) pasmina, a u tovu junadi tovne pasmine goveda (Hereford, Charolais...). Veliki izazov je hranidba koja mora biti ciljana prema kategoriji i dobi životinje i predstavlja veliki dio troškova, pogotovo u tovu teladi mlijekom ili mliječnom zamjenicom. Kod junadi i odraslih goveda je situacija malo drukčija jer se hrane i sezonski i koncentratima gdje imamo veće mogućnosti manipulacije i kombiniranja. U skladu sa zahtjevima tržišta te raznim trendovima pravilnom tehnologijom tova, troškovi se reduciraju i postižu se najpovoljniji rezultati uz brze prilagodbe na određenu proizvodnju. Vidljivo je iz situacije u Republici Hrvatskoj i prikazane podatke da je proizvodnja u stalnom padu, kao i uvoz. Uz svu dostupnu tehnologiju moramo djelovati preventivno i u skladu sa propisanim standardima, jer je i to jedan od načina kako da zaštitimo svoju osjetljivu proizvodnju od bolesti i raznih negativnih utjecaja karakterističnih za ovaj tip proizvodnje. Proizvodnja se osuvremenila, ali su se i trendovi promijenili, tako da sada nije dovoljno samo imati vrhunski proizvod nego konstantno pratiti tržište i orijentirati proizvodnju, jer je to jedini način za profitabilnost u ovoj opsežnoj i osjetljivoj proizvodnji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Višegodišnje institucionalno financiranje znanstvene djelatnosti (VIF) - k.b. 1071 mlijeka krava



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Pero Mijić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Andračić, Majkl
Značajke tehnologije tova teladi i junadi u Republici Hrvatskoj, 2015., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Andračić, M. (2015) 'Značajke tehnologije tova teladi i junadi u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Andra\v{c}i\'{c}, Majkl}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {Tov, telad, junad, Hrvatska}, title = {Zna\v{c}ajke tehnologije tova teladi i junadi u Republici Hrvatskoj}, keyword = {Tov, telad, junad, Hrvatska}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Andra\v{c}i\'{c}, Majkl}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {Fattening, calves, heifers, Croatia}, title = {Features of fattening calves and beef cattle in Croatia}, keyword = {Fattening, calves, heifers, Croatia}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font