Pregled bibliografske jedinice broj: 750288
Značajke tehnologije tova teladi i junadi u Republici Hrvatskoj
Značajke tehnologije tova teladi i junadi u Republici Hrvatskoj, 2015., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 750288 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značajke tehnologije tova teladi i junadi u
Republici Hrvatskoj
(Features of fattening calves and beef cattle in
Croatia)
Autori
Andračić, Majkl
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
30.01
Godina
2015
Stranica
25
Mentor
Mijić, Pero
Ključne riječi
Tov ; telad ; junad ; Hrvatska
(Fattening ; calves ; heifers ; Croatia)
Sažetak
Tov raznih kategorija goveda predstavlja veliki izazov, traži predznanje, temeljitu pripremu i poštivanje utvrđenih tehnologija koje daju najbolje rezultate. Tov goveda također zahtijeva poštivanje zootehničkih mjera karakterističnih za određene kategorije tovnih goveda. Ovisno o uvjetima kojima smo ograničeni ili onim koje moramo stvoriti, odabiremo određene pasmine i usmjeravamo buduću proizvodnju. U tovu teladi na bijelo meso najbolje su se pokazale mliječna (Holstein) i kombinirana (Simmental) pasmina, a u tovu junadi tovne pasmine goveda (Hereford, Charolais...). Veliki izazov je hranidba koja mora biti ciljana prema kategoriji i dobi životinje i predstavlja veliki dio troškova, pogotovo u tovu teladi mlijekom ili mliječnom zamjenicom. Kod junadi i odraslih goveda je situacija malo drukčija jer se hrane i sezonski i koncentratima gdje imamo veće mogućnosti manipulacije i kombiniranja. U skladu sa zahtjevima tržišta te raznim trendovima pravilnom tehnologijom tova, troškovi se reduciraju i postižu se najpovoljniji rezultati uz brze prilagodbe na određenu proizvodnju. Vidljivo je iz situacije u Republici Hrvatskoj i prikazane podatke da je proizvodnja u stalnom padu, kao i uvoz. Uz svu dostupnu tehnologiju moramo djelovati preventivno i u skladu sa propisanim standardima, jer je i to jedan od načina kako da zaštitimo svoju osjetljivu proizvodnju od bolesti i raznih negativnih utjecaja karakterističnih za ovaj tip proizvodnje. Proizvodnja se osuvremenila, ali su se i trendovi promijenili, tako da sada nije dovoljno samo imati vrhunski proizvod nego konstantno pratiti tržište i orijentirati proizvodnju, jer je to jedini način za profitabilnost u ovoj opsežnoj i osjetljivoj proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Višegodišnje institucionalno financiranje znanstvene djelatnosti (VIF) - k.b. 1071 mlijeka krava