Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 750254

Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na sadržaj ureje u mlijeku krava holštajn pasmine


Budimir Draženko
Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na sadržaj ureje u mlijeku krava holštajn pasmine, 2014., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 750254 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na sadržaj ureje u mlijeku krava holštajn pasmine
(Influence of environmental and genetical factors on urea content in milk whit holstein breed cows)

Autori
Budimir Draženko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
06.11

Godina
2014

Stranica
107

Mentor
Mijić, Pero

Ključne riječi
kravlje mlijeko ; holštajn pasmina ; ureja ; genetski čimbenici
(cow milk ; Holstein breed ; urea ; genetical factors)

Sažetak
Ciljevi ovoga rada su bili utvrditi u kojoj mjeri okolišni čimbenici (redoslijed i stadij laktacije, starost kod prvog teljenja, sezona teljenja, regija i stado) imaju utjecaj na sadržaj ureje u mlijeku, te povezanost sadržaja ureje u mlijeku sa ostalim svojstvima mliječnosti krava. Najveća razina sadržaja ureje u mlijeku je zabilježena u prvoj laktaciji, u razdoblju između 110 i 140 dana, kada se kretala oko 23, 6 mg/100ml. Na kraju prve laktacije prosječni sadržaj ureje u mlijeku je iznosio oko 21, 6 mg/100ml. Drugu laktaciju karakterizira nešto veći sadržaj ureje, u razdoblju odmah nakon teljenja kada su zabilježene najviše vrijednosti od svih praćenih laktacija. Starost krava kod prvog teljenja je također imao utjecaj na sadržaj ureje u mlijeku. Krava koje su telile u dobi od 24. do 26. mjeseca imale su najvišu vrijednost sadržaja ureje koji je za navedeno razdoblje iznosio 23, 2 mg/100ml. Najniža vrijednost sadržaja ureje je zabilježena kod krava koje su telile u dobi od 18. mjeseci i iznosila je ispod 20 mg/100ml. I sezona teljenja je utjecala na sadržaj ureje u mlijeku. U zimskoj sezoni 2004. godine zabilježene su najmanje vrijednosti sadržaja ureje u mlijeku, dok je u jesenskoj sezoni iste godine izmjeren najviši sadržaj ureje u mlijeku (24 mg/100ml). U narednim sezonama teljenja dolazi do opadanja sadržaja ureje u mlijeku. Razlike u sadržaju ureje u mlijeku utvrđene su između županija. Najviša vrijednost heritabiliteta (0, 08) ocjenjena je modelom gdje je kao usporediva grupa korištena interakcija između stada i kontrolnog dana. U istraživanju, udio varijabilnosti pojašnjen interakcijom stado-dan kontrole, je iznosio 67%, dok je 25% varijabilnosti sadržaja ureje ostalo neprotumačeno. Ovaj je model korišten i pri procjeni uzgojne vrijednosti. Također je testiran i model gdje je utjecaj stada korišten kao usporediva grupa, te je ovim modelom ocijenjena najniža vrijednost heritabiliteta (0, 03). U modelima gdje je interakcija između stada i godina testiranja korištena kao usporediva grupa ocjenjene su više vrijednosti heritabiliteta (0, 04 i 0, 05) u odnosu na prethodni model. Izračunate fenotipske korelacije između sadržaja ureje i osobina mliječnosti: dnevna količina mlijeka, dnevna količina i sadržaj masti i bjelančevina su bile statistički značajne (P <0, 0001). Pozitivna i niska fenotipska korelacija (0, 15) utvrđena je između sadržaja ureje i dnevne količine mlijeka, između sadržaja ureje i dnevne količine masti (0, 10), te između sadržaja ureje i količine bjelančevina (0, 16). Između sadržaja ureje i sadržaja mliječne masti koeficijent korelacije je bio nizak i negativan (-0, 05) dok je između sadržaja ureje i sadržaja bjelančevina on bio nizak i pozitivan (-0, 03).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Pero Mijić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada repozitorij.fazos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Budimir Draženko
Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na sadržaj ureje u mlijeku krava holštajn pasmine, 2014., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Budimir Draženko (2014) 'Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na sadržaj ureje u mlijeku krava holštajn pasmine', doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {107}, keywords = {kravlje mlijeko, hol\v{s}tajn pasmina, ureja, genetski \v{c}imbenici}, title = {Utjecaj okoli\v{s}nih i genetskih \v{c}imbenika na sadr\v{z}aj ureje u mlijeku krava hol\v{s}tajn pasmine}, keyword = {kravlje mlijeko, hol\v{s}tajn pasmina, ureja, genetski \v{c}imbenici}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {107}, keywords = {cow milk, Holstein breed, urea, genetical factors}, title = {Influence of environmental and genetical factors on urea content in milk whit holstein breed cows}, keyword = {cow milk, Holstein breed, urea, genetical factors}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font