Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 749980

Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa


Njegač, Jasmina
Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa, 2015., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 749980 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa
(Influence of pectin addition on physical properties of corn extrudates with added brewer spent grain)

Autori
Njegač, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.01

Godina
2015

Stranica
42

Mentor
Ačkar, Đurđica

Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; pektin ; pivarski trop
(extrusion ; corn meal ; pectin ; brewer’s spent grain)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva ekstrudata kukuruzne krupice s dodatkom pivskog tropa. Pripremljene su smjese kukuruzne krupice s 10% pivskog tropa, sa 0, 5% i 1% dodanog pektina vlažnosti 15%, koje su zatim ekstrudirane u laboratorijskom jednopužnom ekstruderu 19/20 DN, Brabender GmbH, Duisburg, Njemačka, a potom su dobivenim ekstrudatima ispitana fizikalna svojstva i rezultati uspoređeni sa kontrolnim neekstrudiranim uzorcima. Istraživanjem je utvrđeno da se ekspanzijski omjer linearno povećava dodatkom pektina, dok se nasipna masa linearno snižava. Tvrdoća ekstrudata značajno se snizila proporcionalno udjelu dodanog pektina, dok se lomljivost povećala. Dodatak pektina uzrokovao je blagu promjenu boje neekstrudiranih uzoraka, dok je ekstruzija uzrokovala značajnu promjenu boje. Indeks apsorpcije vode kod ekstrudiranih uzoraka raste proporcionalno dodatku pektina. Indeks topljivosti u vodi povećava se dodatkom pektina u neekstrudiranim uzorcima , dok nakon ekstruzije postaje naročito izražen. Dodatak pektina povisuje stabilnost pasti neekstrudiranih smjesa kukuruzne krupice i pivskog tropa tijekom miješanja pri visokim temperaturama, no nakon ekstruzije narušava se taj parametar. Sklonost paste retrogradaciji blago je snižena dodatkom pektina kod neekstrudiranih uzoraka, dok je vrlo izražena kod ekstrudiranih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Njegač, Jasmina
Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa, 2015., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Njegač, J. (2015) 'Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Njega\v{c}, Jasmina}, year = {2015}, pages = {42}, keywords = {ekstruzija, kukuruzna krupica, pektin, pivarski trop}, title = {Utjecaj dodatka pektina na fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa}, keyword = {ekstruzija, kukuruzna krupica, pektin, pivarski trop}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Njega\v{c}, Jasmina}, year = {2015}, pages = {42}, keywords = {extrusion, corn meal, pectin, brewer’s spent grain}, title = {Influence of pectin addition on physical properties of corn extrudates with added brewer spent grain}, keyword = {extrusion, corn meal, pectin, brewer’s spent grain}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font