Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 749312

UTJECAJ PLIJESNI IZ RODA Fusarium NA MIKOTOKSIKOLOŠKU KAKVOĆU PŠENICE, PŠENIČNOGA SLADA I PIVA


Habschied, Kristina
UTJECAJ PLIJESNI IZ RODA Fusarium NA MIKOTOKSIKOLOŠKU KAKVOĆU PŠENICE, PŠENIČNOGA SLADA I PIVA, 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, Zagreb


CROSBI ID: 749312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ PLIJESNI IZ RODA Fusarium NA MIKOTOKSIKOLOŠKU KAKVOĆU PŠENICE, PŠENIČNOGA SLADA I PIVA
(THE IMPACT OF MOLDS FROM GENUS Fusarium ON MYCOTOXICOLOGICAL QUALITY OF WHEAT, WHEAT MALT AND BEER)

Autori
Habschied, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu

Mjesto
Zagreb

Datum
21.01

Godina
2015

Stranica
121

Mentor
Krstanović, Vinko ; Šantek, Božidar

Ključne riječi
Fusarium culmorum; pšenica; pšenični slad; pšenično pivo; mikotoksini
(Fusarium culmorum; wheat; wheat malt; wheat beer; mycotoxins)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti utjecaj kontaminiranosti pšenice s plijesni Fusarium culmorum W. G. Smith Sacc. (teleomorf nepoznat) na udio mikotoksina u početnoj pšenici, zelenom sladu, gotovom sladu, vodi od slađenja, klici/korjenčiću, sladovini, mladom pivu, tropu i kvascu tijekom procesa proizvodnje slada i piva. Također se pratilo kako kakvoća pšeničnog slada i pojavnost mikotoksina ovise o primjenjenim agrotehnološkim mjerama (primjena fungicida). Primjene metode uključuju standardne metode slađenja i proizvodnje piva, standardne analize pšenice i slada, te mikotoksikološku analizu na LC-MS/MS uređaju. Rezultati istraživanja daju uvid u kvantitativnu distribuciju ispitivanih mikotoksina: zearalenon (ZEA), deoksinivalenol (DON), nivalenol (NIV), 3-acetildeoksinivalenol (3ADON), fusarenon-X (FUS X), T-2, HT-2, diacetoksiscirpenol (DAS) u pšenicama (Lucija i Osk.110/09) tijekom različitih tehnoloških postupka proizvodnje slada i piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113- 1780691-0538

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Habschied, Kristina
UTJECAJ PLIJESNI IZ RODA Fusarium NA MIKOTOKSIKOLOŠKU KAKVOĆU PŠENICE, PŠENIČNOGA SLADA I PIVA, 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, Zagreb
Habschied, K. (2015) 'UTJECAJ PLIJESNI IZ RODA Fusarium NA MIKOTOKSIKOLOŠKU KAKVOĆU PŠENICE, PŠENIČNOGA SLADA I PIVA', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Habschied, Kristina}, year = {2015}, pages = {121}, keywords = {Fusarium culmorum, p\v{s}enica, p\v{s}eni\v{c}ni slad, p\v{s}eni\v{c}no pivo, mikotoksini}, title = {UTJECAJ PLIJESNI IZ RODA Fusarium NA MIKOTOKSIKOLO\v{S}KU KAKVO\'{C}U P\v{S}ENICE, P\v{S}ENI\v{C}NOGA SLADA I PIVA}, keyword = {Fusarium culmorum, p\v{s}enica, p\v{s}eni\v{c}ni slad, p\v{s}eni\v{c}no pivo, mikotoksini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Habschied, Kristina}, year = {2015}, pages = {121}, keywords = {Fusarium culmorum, wheat, wheat malt, wheat beer, mycotoxins}, title = {THE IMPACT OF MOLDS FROM GENUS Fusarium ON MYCOTOXICOLOGICAL QUALITY OF WHEAT, WHEAT MALT AND BEER}, keyword = {Fusarium culmorum, wheat, wheat malt, wheat beer, mycotoxins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font