Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748870

Razlike u količini kolesterola i ukupnih karotenoida kao parametara kvalitete kokošjih jaja industrijskog i domaćeg načina uzgoja


Simić, Ivana
Razlike u količini kolesterola i ukupnih karotenoida kao parametara kvalitete kokošjih jaja industrijskog i domaćeg načina uzgoja, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Karlovac


CROSBI ID: 748870 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u količini kolesterola i ukupnih karotenoida kao parametara kvalitete kokošjih jaja industrijskog i domaćeg načina uzgoja
(Differences in the amount of cholesterol and total carotenoids as a quality parameter of table eggs in industrial and domestic cultivation method)

Autori
Simić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Veleučilište u Karlovcu

Mjesto
Karlovac

Datum
24.09

Godina
2014

Stranica
31

Mentor
Zavadlav, Sandra ; Vovk, Irena

Ključne riječi
kolesterol ; karotenoidi ; jaja ; žumanjci ; TLC
(cholesterol ; carotenoids ; eggs ; egg yolks ; TLC)

Sažetak
Kolesterol je jedan od osnovnih sastojaska jajeta pomoću kojeg se određuje nutritivna vrijednost ove namirnice. Zbog negativnog trenda kolesterola, stručnjaci su preporučali smanjenje konzumacije jaja, no novija istraživanja pokazuju kako konzumacija jaja ne utječe bitno na razinu LDL kolesterola u krvi. Udio kolesterola određivao se u 10 uzoraka žumanjaka jaja iz industrijskog (1-10 JATA) i domaćeg uzgoja (1-10 EKO) pomoću tankoslojne kromatografije (TLC). Udio ukupnih karotenoida u žumanjku jajeta diktira boju, te je zbog toga bitan parametar prilikom ocjenjivanja kvalitete kod potrošača. U ovom radu istim uzorcima ocjenjena je boja po Roché-ovoj ljestvici, te im je spektrometrijski određena količina ukupnih karotenoida. Zbog drugačije prehrane kokoši, jaja iz industrijskog uzgoja imala su niži udio kolesterola, intenzivniju narančastu boju, te veći udio ukupnih karotenoida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Sandra Zavadlav (mentor)

Avatar Url Ivana Šimić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Simić, Ivana
Razlike u količini kolesterola i ukupnih karotenoida kao parametara kvalitete kokošjih jaja industrijskog i domaćeg načina uzgoja, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Karlovac
Simić, I. (2014) 'Razlike u količini kolesterola i ukupnih karotenoida kao parametara kvalitete kokošjih jaja industrijskog i domaćeg načina uzgoja', diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Karlovac.
@phdthesis{phdthesis, author = {Simi\'{c}, Ivana}, year = {2014}, pages = {31}, keywords = {kolesterol, karotenoidi, jaja, \v{z}umanjci, TLC}, title = {Razlike u koli\v{c}ini kolesterola i ukupnih karotenoida kao parametara kvalitete koko\v{s}jih jaja industrijskog i doma\'{c}eg na\v{c}ina uzgoja}, keyword = {kolesterol, karotenoidi, jaja, \v{z}umanjci, TLC}, publisherplace = {Karlovac} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Simi\'{c}, Ivana}, year = {2014}, pages = {31}, keywords = {cholesterol, carotenoids, eggs, egg yolks, TLC}, title = {Differences in the amount of cholesterol and total carotenoids as a quality parameter of table eggs in industrial and domestic cultivation method}, keyword = {cholesterol, carotenoids, eggs, egg yolks, TLC}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font