Pregled bibliografske jedinice broj: 748794
SIR ŠKRIPAVAC – FUNKCIONALNA HRANA?
SIR ŠKRIPAVAC – FUNKCIONALNA HRANA? // 5. Međunarodni stručno-znanstveni skup "Zaštita na radu i zaštita zdravlja" / mr.sc. Snježana Kirin (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2014. str. 126-131 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 748794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SIR ŠKRIPAVAC – FUNKCIONALNA HRANA?
(Cottage cheese "škripavac" - functional food?)
Autori
Marijana Blažić, Višnja Magdić, Predrag Janeš, Samir Kalit
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Skup
5. Međunarodni stručno-znanstveni skup "Zaštita na radu i zaštita zdravlja"
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 17.09.2014. - 20.09.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
tradicijski sir; škripavac; funkcionalna hrana.
(traditional cheese; škripavac; functional food)
Sažetak
Kao reakcija na sve veću konzumaciju „neprirodne“ i „nezdrave“ hrane početkom 80-tih godina prošlog stoljeća od svjetskih znanstvenika sve učestalije počinju stizati ohrabrujuće vijesti. Prehrana dobiva novu funkcionalnu dimenziju, razvija se u smjeru prirodne, ukusne, ali nadasve zdrave hrane koja će sudjelovati u očuvanju zdravlja. Funkcionalna mliječna hrana posljednjih se godina uvelike razvija i mijenja, te je jasno da završetak intenzivne faze razvoja funkcionalne hrane nije na vidiku. Cilj ovoga rada je opisati tradicionalni sir škripavac i povezati ga sa toliko spominjanom funkcionalnom hranom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište u Karlovcu
Profili:
Marijana Blazic
(autor)