Pregled bibliografske jedinice broj: 748730
Mogućnosti proizvodnje sira u Karlovačkoj županiji
Mogućnosti proizvodnje sira u Karlovačkoj županiji // Zbornik radova
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 84-85 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 748730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti proizvodnje sira u Karlovačkoj županiji
(Possibilities of cheese production in Karlovac County)
Autori
Matijević, Bojan ; Demin, Maja ; Krcivoj, Tihana ; Magdić, Višnja ; Podgoršek, Jože ; Kogovšek, Mojca ; Bratković, Janez ; Tafra, Vitomir ; Maksimovič, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014, 84-85
Skup
41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2014. - 12.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sir; proizvodnja; mala obiteljska gospodarstva
(cheese; production; small family farms)
Sažetak
Potražnja za sirevima proizvedenim na malim obiteljskim gospodarstvima u stalnom je porastu u odnosu na industrijski proizvedenie sireve. Prednost ovakve proizvodnje je izravna prerada mlijeka na gospodarstvu, minimalna mehanička manipulacija te prerada toplinski neobrađenog mlijeka visoke higijenske proizvodnje i mogućnosti brze prerade mlijeka što nije moguće ostvariti u industrijskim uvjetima. Osim toga, potrošači sira proizvedenog na malim obiteljskim gospodarstvima su manje cjenovno osjetljivi od potrošača industrijski dobivenog sira. Stoga je cilj ovoga rada bio istražiti opseg proizvodnje sira na malim obiteljskim gospodarstvima, vrste sireva te mogućnosti za širenje proizvodnje sira u Karlovačkoj županiji. U ovom radu su prikazani rezultati anketnog ispitivanja proizvođača sira na malim obiteljskim gospodarstvima u Karlovačkoj županiji. Anketni upitnik je sastavljen od nekoliko cjelina koje uključuju opće podatke o gospodarstvu, podatke o preradi mlijeka u sir i tehnološkoj opremljenosti, podatke o kontroli kvalitete te prodaji sira. U Karlovačkoj županiji se proizvode brojne vrste sireva u obiteljskim siranama. Ova proizvodnja se odvija u desetak zakonom reguliranih objekata. Međutim, sir se proizvodi i na tradicionalan način u objektima koji nisu zakonom regulirani. Rezultati ovog istraživanja su temelj za daljnja tehnološka istraživanja, pružanje stručne pomoći za širenje i poticanje proizvodnje, te prodaje sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu