Pregled bibliografske jedinice broj: 748672
Regionalna proizvodnja sireva – poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak
Regionalna proizvodnja sireva – poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak // Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014. str. 50-51 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 748672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Regionalna proizvodnja sireva – poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak
(Regional production of cheese - Enterprise Value for Rural Development)
Autori
Matijević, Bojan ; Podgoršek, Jože ; Maksimovič, Vesna ; Tafra, Vitomir ; Magdić, Višnja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2014, 50-51
Skup
41. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2014. - 12.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
edukacija; sir; promocija; unapređene proizvodnje
(education; cheese; promotion; improving of production)
Sažetak
Ovim radom su prikazani ciljevi i aktivnosti prekograničnog projekta Slovenija-Hrvatska Regionalna proizvodnja sireva – poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak. Poseban cilj projekta je istražiti postojeću proizvodnju, kvalitetu i kvantitetu sira, povećati razinu tehnološkog i poduzetničkog znanja u postojećoj proizvodnji, poticati buduću proizvodnju i izvoz. Također jedan od ciljeva je osnivanje Centara izvrsnosti u Karlovačkoj županiji i Jugovzhodnoj Sloveniji te locirati i umrežiti potencijalnu „Cestu sira“ koja će nuditi proizvedeni sir kao dio sadržaja ponude ruralnog turizma. Kroz projekt će se pomoći postojećim sirarima da promoviraju svoje proizvode, stvore treniranu grupu za senzorsko ocjenjivanje kvalitete sira u obje regije te educiraju potrošači o značenju sira u prehrani i razvije kultura konzumacije sira. Putem osnivanja Centara izvrsnosti, te obrazovanjem za poduzetništvo i tehnologiju proizvodnje sira, prekogranično će se područje revitalizirati i umrežiti, povećati će se mobilnost i izvoz, konkurentnosti i razmjena „know-how-a“. Kroz obrazovanje sirara i diseminacijske aktivnosti, povećat će se razina samozapošljavanja i dugoročne suradnje malih sirana i Centara izvrsnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu