Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748539

Utjecaj mikroklimatskih parametara u staji na kemijski sastav mlijeka


Plečić, Tena
Utjecaj mikroklimatskih parametara u staji na kemijski sastav mlijeka, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 748539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikroklimatskih parametara u staji na kemijski sastav mlijeka
(Influence of microclimatic parameters in the barn on milk quality)

Autori
Plečić, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
19.01

Godina
2015

Stranica
35

Mentor
Mijić, Pero

Ključne riječi
Mikroklimatski čimbenici ; proizvodnja mlijeka ; bjelančevine ; mliječna mast
(microclimate factors ; milk production ; protein ; milk fat)

Sažetak
Mikroklimatski parametri u staji su temperatura zraka, vlaga zraka, brzina strujanja zraka, koncentracija štetnih plinova (NH3, CO2, H2S), prašina u zraku, osvijetljenost u objektu te se trebaju se održavati u optimalnim granicama. Istraživanje je rađeno na farmi mliječnih krava„Landia“ u Tordincima. Na farmi su se mjerili mikroklimatski parametri te su u ovom radu njihove vrijednosti uspoređene s količinom dobivenog mlijeka. Najbolja proizvodnja je u mjesecu svibnju kada je 30, 10 kg po kravi, u svibnju je odnos temperature i vlage zraka (THI) za 63, 83. A najniža proizvodnja je u studenom kada je 24, 81 kg, u istom periodu odnos temperature i vlažnosti zraka iznosi 51, 11. Količina mliječne masti i bjelančevina su iznad optimalnih vrijednosti. U prosincu kada je razina THI najniža (42, 26) visoka je mliječna mast (3, 92) dok u srpnju kada je odnos temperature i vlažnosti zraka najviši (71, 50) viša je i mliječna mast (3, 79). . U prosincu kada je razina odnos temperature i vlažnosti zraka najniža (42, 26) visoka je količina bjelančevina (3, 57) dok u srpnju kada je THI najviši (71, 50) količina bjelančevina je na najnižoj razini (3, 27).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Rad je dio VIP projekta, koji je financiran od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske od 2012. do 2014. godine.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Pero Mijić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Plečić, Tena
Utjecaj mikroklimatskih parametara u staji na kemijski sastav mlijeka, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Plečić, T. (2015) 'Utjecaj mikroklimatskih parametara u staji na kemijski sastav mlijeka', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ple\v{c}i\'{c}, Tena}, year = {2015}, pages = {35}, keywords = {Mikroklimatski \v{c}imbenici, proizvodnja mlijeka, bjelan\v{c}evine, mlije\v{c}na mast}, title = {Utjecaj mikroklimatskih parametara u staji na kemijski sastav mlijeka}, keyword = {Mikroklimatski \v{c}imbenici, proizvodnja mlijeka, bjelan\v{c}evine, mlije\v{c}na mast}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ple\v{c}i\'{c}, Tena}, year = {2015}, pages = {35}, keywords = {microclimate factors, milk production, protein, milk fat}, title = {Influence of microclimatic parameters in the barn on milk quality}, keyword = {microclimate factors, milk production, protein, milk fat}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font