Pregled bibliografske jedinice broj: 748539
Utjecaj mikroklimatskih parametara u staji na kemijski sastav mlijeka
Utjecaj mikroklimatskih parametara u staji na kemijski sastav mlijeka, 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 748539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikroklimatskih parametara u staji na
kemijski sastav mlijeka
(Influence of microclimatic parameters in the barn
on milk quality)
Autori
Plečić, Tena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
19.01
Godina
2015
Stranica
35
Mentor
Mijić, Pero
Ključne riječi
Mikroklimatski čimbenici ; proizvodnja mlijeka ; bjelančevine ; mliječna mast
(microclimate factors ; milk production ; protein ; milk fat)
Sažetak
Mikroklimatski parametri u staji su temperatura zraka, vlaga zraka, brzina strujanja zraka, koncentracija štetnih plinova (NH3, CO2, H2S), prašina u zraku, osvijetljenost u objektu te se trebaju se održavati u optimalnim granicama. Istraživanje je rađeno na farmi mliječnih krava„Landia“ u Tordincima. Na farmi su se mjerili mikroklimatski parametri te su u ovom radu njihove vrijednosti uspoređene s količinom dobivenog mlijeka. Najbolja proizvodnja je u mjesecu svibnju kada je 30, 10 kg po kravi, u svibnju je odnos temperature i vlage zraka (THI) za 63, 83. A najniža proizvodnja je u studenom kada je 24, 81 kg, u istom periodu odnos temperature i vlažnosti zraka iznosi 51, 11. Količina mliječne masti i bjelančevina su iznad optimalnih vrijednosti. U prosincu kada je razina THI najniža (42, 26) visoka je mliječna mast (3, 92) dok u srpnju kada je odnos temperature i vlažnosti zraka najviši (71, 50) viša je i mliječna mast (3, 79). . U prosincu kada je razina odnos temperature i vlažnosti zraka najniža (42, 26) visoka je količina bjelančevina (3, 57) dok u srpnju kada je THI najviši (71, 50) količina bjelančevina je na najnižoj razini (3, 27).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Rad je dio VIP projekta, koji je financiran od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske od 2012. do 2014. godine.