Pregled bibliografske jedinice broj: 748416
Zaštita zdravlja potrošača sustavnim praćenjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomoću informacijske tehnologije
Zaštita zdravlja potrošača sustavnim praćenjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomoću informacijske tehnologije // Zbornik radova 5. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Snježana Kirin (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2014. str. 924-930 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 748416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita zdravlja potrošača sustavnim praćenjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomoću informacijske tehnologije
(Protection health of consumers using systematic monitoring of food hazards and risk analysis by information technology)
Autori
Zavadlav, Sandra ; Blažić, Marijana ; Matijević, Bojan ; Horvatić, Tomislava ; Saletović Jasminko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova 5. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja
/ Snježana Kirin - Karlovac : Veleučilište u Karlovcu, 2014, 924-930
Skup
Zbornik radova 5. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 17.09.2014. - 20.09.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sigurnost; hrana; opasnost; laboratorij; sustav
(safety; food; hazard; laboratory; system)
Sažetak
Osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane u Europskoj uniji ima golem značaj i jedan je od ključnih faktora preventivnog očuvanja zdravlja potrošača. Globalizacija tržišta olakšava manipulaciju prehrambenih sirovina i proizvoda ali je otežala posao stručnjacima. Zaštita potrošača kroz domenu sigurnosti hrane spada pod nadležnost nacionalnih vlada. U Hrvatskoj kontrolu hrane nadziru državne institucije koristeći usluge državnih, županijskim i manjeg broja privatnih akreditiranih ispitnih laboratorija. Istraživanja potvrđuju da su značajno produktivniji laboratoriji koji koriste laboratorijski informacijsko- organizacijskim sustav –LIMS (Laboratory information management system) za upravljanje laboratorijskim procesima. Sustav formira bazu podataka iz koje se statističkim metodama u kratkom vremenu generiraju opasnosti i analiziraju rizici. U radu je prikazan ustroj i analizirane su temeljne funkcionalnosti programske podrške te benefiti upotrebom aplikacije u području osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane. Mogučnošću sustavnog povezivanja subjekata i pravnih osoba, te pravodobnim informiranjem i uzbunjivanjem sprečava se pojava incidenata uzrokovanih hranom. Predviđamo potrebu za implementacijom ovakvih aplikacija i u industrijskim laboratorijima radi unapređenja kvalitete cjelokupnog sustava te kvalitetnije i brže komunikacije između laboratorija i ostalih odjela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija