Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748416

Zaštita zdravlja potrošača sustavnim praćenjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomoću informacijske tehnologije


Zavadlav, Sandra; Blažić, Marijana; Matijević, Bojan; Horvatić, Tomislava; Saletović Jasminko
Zaštita zdravlja potrošača sustavnim praćenjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomoću informacijske tehnologije // Zbornik radova 5. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Snježana Kirin (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2014. str. 924-930 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 748416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zaštita zdravlja potrošača sustavnim praćenjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomoću informacijske tehnologije
(Protection health of consumers using systematic monitoring of food hazards and risk analysis by information technology)

Autori
Zavadlav, Sandra ; Blažić, Marijana ; Matijević, Bojan ; Horvatić, Tomislava ; Saletović Jasminko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova 5. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Snježana Kirin - Karlovac : Veleučilište u Karlovcu, 2014, 924-930

Skup
Zbornik radova 5. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 17.09.2014. - 20.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sigurnost; hrana; opasnost; laboratorij; sustav
(safety; food; hazard; laboratory; system)

Sažetak
Osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane u Europskoj uniji ima golem značaj i jedan je od ključnih faktora preventivnog očuvanja zdravlja potrošača. Globalizacija tržišta olakšava manipulaciju prehrambenih sirovina i proizvoda ali je otežala posao stručnjacima. Zaštita potrošača kroz domenu sigurnosti hrane spada pod nadležnost nacionalnih vlada. U Hrvatskoj kontrolu hrane nadziru državne institucije koristeći usluge državnih, županijskim i manjeg broja privatnih akreditiranih ispitnih laboratorija. Istraživanja potvrđuju da su značajno produktivniji laboratoriji koji koriste laboratorijski informacijsko- organizacijskim sustav –LIMS (Laboratory information management system) za upravljanje laboratorijskim procesima. Sustav formira bazu podataka iz koje se statističkim metodama u kratkom vremenu generiraju opasnosti i analiziraju rizici. U radu je prikazan ustroj i analizirane su temeljne funkcionalnosti programske podrške te benefiti upotrebom aplikacije u području osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane. Mogučnošću sustavnog povezivanja subjekata i pravnih osoba, te pravodobnim informiranjem i uzbunjivanjem sprečava se pojava incidenata uzrokovanih hranom. Predviđamo potrebu za implementacijom ovakvih aplikacija i u industrijskim laboratorijima radi unapređenja kvalitete cjelokupnog sustava te kvalitetnije i brže komunikacije između laboratorija i ostalih odjela.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zavadlav, Sandra; Blažić, Marijana; Matijević, Bojan; Horvatić, Tomislava; Saletović Jasminko
Zaštita zdravlja potrošača sustavnim praćenjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomoću informacijske tehnologije // Zbornik radova 5. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Snježana Kirin (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2014. str. 924-930 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Zavadlav, S., Blažić, M., Matijević, B., Horvatić, T. & Saletović Jasminko (2014) Zaštita zdravlja potrošača sustavnim praćenjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomoću informacijske tehnologije. U: Snježana Kirin (ur.)Zbornik radova 5. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja.
@article{article, author = {Zavadlav, Sandra and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and Matijevi\'{c}, Bojan and Horvati\'{c}, Tomislava}, year = {2014}, pages = {924-930}, keywords = {sigurnost, hrana, opasnost, laboratorij, sustav}, title = {Za\v{s}tita zdravlja potro\v{s}a\v{c}a sustavnim pra\'{c}enjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomo\'{c}u informacijske tehnologije}, keyword = {sigurnost, hrana, opasnost, laboratorij, sustav}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zavadlav, Sandra and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and Matijevi\'{c}, Bojan and Horvati\'{c}, Tomislava}, year = {2014}, pages = {924-930}, keywords = {safety, food, hazard, laboratory, system}, title = {Protection health of consumers using systematic monitoring of food hazards and risk analysis by information technology}, keyword = {safety, food, hazard, laboratory, system}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font