Pregled bibliografske jedinice broj: 7482
Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina
Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina // Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva / Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 64-70 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 7482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina
Autori
Nemet, Zvonimir ; Zrinščak, Stanko ; Clauss, Ekkehard
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva
/ Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola - : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996, 64-70
Skup
2.međunarodni simpozij vinogradarstva i vinarstva
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.05.1996. - 10.05.1996
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Sažetak
Bistroća, kao jedan od najvažnijih senzornih parametara kakvoće bijelih vina predstavlja izazov modernim vinifikacijskim procesima. Potrošači ovu organoleptičku osobinu registriraju odmah u kontaktu s bijelim vinima pri čemu činjenica da isti preferiraju isključivo bistra vina daje dovoljan razlog da se prirodni procesi bistrenja pospiješe cijelim nizom tehnoloških zahvata.
Kompleksnost tehnoloških procesa uvjetuje potrebu da se iz vina uklone ne samo vidljive čestice mutnoće već da se uklone i čestice koje se ne vide golim okom, a mogu izazvati naknadnu pojavu zamućenja i taloga. Težište ovog znanstvenog rada je bilo na usporedbi dva komercijalna filtracijska postupka i to klasične naplavne ili "dead end" te membranske ili "cross-flow" filtracije kao i na optimiziranju "cross-flow" filtracije.
Zahvaljujući naglom razvitku "cross-flow" filtracijskih uređaja obzirom na vrstu i permeabilnost membrana, ovi postupci ne rezultiraju degradacijom boje i bouqueta vina što je demonstrirano instrumentalnom analizom lako hlapljivih tvari arome kombiniranjem Headspace tehnike i plinske kromatografije.
Budući da vinifikacija kao komercijalna tehnologija mora imati trend smanjenja troškova proizvodnje, prikupljani su različiti ekonomski pokazatelji oba tipa filtracije koje su provedene na istom uzorku u isto vrijeme. Smisao ove ekonomske kalkulacije bio je u uočavanju ekonomskih razlika oba filtracijska procesa kao npr. razlika investicionih troškova, troškova za utrošak energije, amortizacionih troškova te ukupnih troškova.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058505
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Nemet
(autor)