Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 7482

Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina


Nemet, Zvonimir; Zrinščak, Stanko; Clauss, Ekkehard
Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina // Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva / Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 64-70 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 7482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina

Autori
Nemet, Zvonimir ; Zrinščak, Stanko ; Clauss, Ekkehard

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva / Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola - : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996, 64-70

Skup
2.međunarodni simpozij vinogradarstva i vinarstva

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.05.1996. - 10.05.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Sažetak
Bistroća, kao jedan od najvažnijih senzornih parametara kakvoće bijelih vina predstavlja izazov modernim vinifikacijskim procesima. Potrošači ovu organoleptičku osobinu registriraju odmah u kontaktu s bijelim vinima pri čemu činjenica da isti preferiraju isključivo bistra vina daje dovoljan razlog da se prirodni procesi bistrenja pospiješe cijelim nizom tehnoloških zahvata. Kompleksnost tehnoloških procesa uvjetuje potrebu da se iz vina uklone ne samo vidljive čestice mutnoće već da se uklone i čestice koje se ne vide golim okom, a mogu izazvati naknadnu pojavu zamućenja i taloga. Težište ovog znanstvenog rada je bilo na usporedbi dva komercijalna filtracijska postupka i to klasične naplavne ili "dead end" te membranske ili "cross-flow" filtracije kao i na optimiziranju "cross-flow" filtracije. Zahvaljujući naglom razvitku "cross-flow" filtracijskih uređaja obzirom na vrstu i permeabilnost membrana, ovi postupci ne rezultiraju degradacijom boje i bouqueta vina što je demonstrirano instrumentalnom analizom lako hlapljivih tvari arome kombiniranjem Headspace tehnike i plinske kromatografije. Budući da vinifikacija kao komercijalna tehnologija mora imati trend smanjenja troškova proizvodnje, prikupljani su različiti ekonomski pokazatelji oba tipa filtracije koje su provedene na istom uzorku u isto vrijeme. Smisao ove ekonomske kalkulacije bio je u uočavanju ekonomskih razlika oba filtracijska procesa kao npr. razlika investicionih troškova, troškova za utrošak energije, amortizacionih troškova te ukupnih troškova.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058505

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Nemet (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nemet, Zvonimir; Zrinščak, Stanko; Clauss, Ekkehard
Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina // Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva / Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 64-70 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Nemet, Z., Zrinščak, S. & Clauss, E. (1996) Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina. U: Konja, G. & Mirošević, N. (ur.)Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva.
@article{article, author = {Nemet, Zvonimir and Zrin\v{s}\v{c}ak, Stanko and Clauss, Ekkehard}, year = {1996}, pages = {64-70}, keywords = {}, title = {Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina}, keyword = {}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Nemet, Zvonimir and Zrin\v{s}\v{c}ak, Stanko and Clauss, Ekkehard}, year = {1996}, pages = {64-70}, keywords = {}, keyword = {}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font