Pregled bibliografske jedinice broj: 748088
Alergija na hranu
Alergija na hranu // Alergijske bolesti / Pavlov, Neven ; Čulić, Srđana ; Miše, Kornelija (ur.).
Split: Klinički bolnički centar Split (KBC SPlit), 2010. str. 68-78
CROSBI ID: 748088 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alergija na hranu
(Food allergy)
Autori
Ivković-Jureković, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Alergijske bolesti
Urednik/ci
Pavlov, Neven ; Čulić, Srđana ; Miše, Kornelija
Izdavač
Klinički bolnički centar Split (KBC SPlit)
Grad
Split
Godina
2010
Raspon stranica
68-78
ISBN
978-953-55167-3-6
Ključne riječi
alergija, hrana, oralna tolerancija, proteini kravljeg mlijeka, dijagnostika, liječenje, oralni alergijski sindrom
(food allergy, oral tolerance, cow's milk proteins, diagnosis, treatment, oral allergy syndrome)
Sažetak
Reakcije na hranu dijele se na toksične i netoksične. Toksične reakcije nastaju zbog toksičnih supstanci u prirodnoj hrani iz zemlje, vode ili mikroorganizama ili zbog kontaminacije hrane. Endogene toksične supstance su primjerice otrov Amanite phalloides (zelena pupavka), oksalati iz lišća rabarbare koji uzrokuju erozivni gastritis i sl. Egzogene toksične supstance nastaju tijekom skladištenja i konzerviranja hrane, tijekom kojih je kontaminacija gljivicama gotovo neizbježna. Netoksične reakcije na hranu mogu biti imunološki posredovane i njih nazivamo alergijom na hranu. Alergija na hranu može biti posredovana imunoglobulinima klase IgE (tip I alergijske reakcije prema Coombsu i Gellu) ili imunoglobulinima klase IgG i IgM (tip II i II alergijske raekcije) i T-stanicama (IV tip alergijske reakcije). Sve neimunološki posredovane reakcije na hranu označavaju se kao nepodnošljivost (intolerancija) hrane, a mogu biti farmakološke, posljedica enzimskih deficita ili metaboličkih poremećaja i pseudoalergijske reakcije na aditive (1). Alergija na hranu podrazumijeva samo reakcije koje su posredovane imunološkim mehanizmima među kojima je najlakše dokazati reakcije posredovane reaginima (imunoglobulini E), jer ovdje postoji jasna uzročno-posljedična veza između ingestije hrane i nastupa alergijskih simptoma. Procjene učestalosti alergije na hranu na temelju epidemioloških ispitivanja su jako varijabilne i upozoravaju na porast prevalencije. Alergija na hranu je najčešća u prvoj godini života, a kumulativna prevalencija za prve 3 godine kreće se oko 6-8%. Kod alergije na proteine kravljeg mlijeka (KM), 57% slučajeva se manifestira u prva 3 mj. života, 75% u prvih 6 mj., a 97% u prve 2 godine života (2). Napuštanje prirodne prehrane te prerano uvođenje dojenačkih formula i KM te alergogene hrane smatra se odgovornim za geometrijsku progresiju učestalosti alergije na hranu. Najčešći uzročnici alergije na hranu su bjelančevine KM, jaje, soja, pšenično brašno, kikiriki, orašasti plodovi i riba, dok je hrana bogata histaminom ili hrana sa sposobnošću otpuštanja histamina odgovorna za pseudolergiju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti