Pregled bibliografske jedinice broj: 747619
Ispitivanje i karakterizacija proteolitičkih sojeva kvasaca
Ispitivanje i karakterizacija proteolitičkih sojeva kvasaca, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 747619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje i karakterizacija proteolitičkih sojeva kvasaca
(Screening and characterisation of proteolytic activity in native yeast strains)
Autori
Gabriela Mitar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2014
Stranica
24
Mentor
Teparić, Renata
Ključne riječi
sojevi kvasaca; proteolitička aktivnost; kinetički parametri
(yeast strains; proteolytic enzyme; kinetic parameters)
Sažetak
Sažetak:Proteolitički enzimi su jedinstvena klasa enzima od velikog fiziološkog i gospodarskog značaja. U radu su ispitivani divlji sojevi kvasaca izoliranih iz tvornice ulja. Cilj je bio utvrditi koji od njih imaju proteolitičku aktivnost koristeći različite hranjive podloge. Od 63 promatrana soja kvasaca 12 ih je pokazalo da posjeduje proteolitičku aktivnost. Tijekom istraživanja je provedena i provjera utjecaja kinetičkih parametara te ispitivanje lokalizacije enzimske aktivnosti. Optimalni parametri bili su: 25 °C i pH u području 5, 0-7, 0.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Renata Teparić
(mentor)