Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 747498

Promjene kvalitativnih svojstava čajnog peciva od pšeničnog brašna nakon skladištenja


Petrović, Manja
Promjene kvalitativnih svojstava čajnog peciva od pšeničnog brašna nakon skladištenja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 747498 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene kvalitativnih svojstava čajnog peciva od pšeničnog brašna nakon skladištenja
(Quality changes of wheat flour cookies after storage)

Autori
Petrović, Manja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.11

Godina
2014

Stranica
49

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Budžaki, Sandra (komentor)

Ključne riječi
čajno pecivo ; tekstura ; temperatura ; natrijev hidrogenkarbonat ; skladištenje
(cookies ; texture ; temperature ; sodium hydrogen carbonate ; storage)

Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je odrediti promjene kvalitativnih svojstava čajnih peciva od pšeničnog brašna dobivenih u laboratoijskim uvjetima, nakon skladištenja. U eksperimentalnom dijelu rada promatran je utjecaj temperature pečenja (180 °C, 205 °C i 230 °C) i različitog udjela natrijevog hidrogenkarbonata te šećera različite granulacije na kvalitativna svojstva čajnih peciva. Na svim uzorcima čajnog peciva provodila se analiza teksture proizvoda pomoću analizatora teksture, a boja je mjerena pomoću Minolta Chroma Metera-a. Nakon pečenja provedena su mjerenja dužine i visine čajnih peciva, te je određen aktivitet i udio vode. Sve analize su ponovljene nakon tri mjeseca skladištenja čajnog peciva pri sobnoj temperaturi u PVC vrećicama. Rezultati analize pokazali su da je udio i aktivitet vode najmanje promjenjen kod čajnog peciva s najvećim udjelom natrijevog hidrogenkarbonata, dok najveću čvrstoću ima čajno pecivo s najnižim udjelom natrijevog hidrogenkarbonata. Čajno pecivo pečeno pri najnižoj tempeaturi (180 °C) ima najveću promjenu aktiviteta vode i udjela vode. Rezultati analize teksture pokazali su da najveću čvrstoću imaju čajna peciva s najvećom granulacijom šećera u zamijesu, dok uzorci s najmanjom granulacijom šećera pokazuju najveću lomljivost nakon skladištenja. Čajna peciva pečena na 230 °C imaju najveću širinu nakon skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Petrović, Manja
Promjene kvalitativnih svojstava čajnog peciva od pšeničnog brašna nakon skladištenja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Petrović, M. (2014) 'Promjene kvalitativnih svojstava čajnog peciva od pšeničnog brašna nakon skladištenja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Manja}, year = {2014}, pages = {49}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, tekstura, temperatura, natrijev hidrogenkarbonat, skladi\v{s}tenje}, title = {Promjene kvalitativnih svojstava \v{c}ajnog peciva od p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na nakon skladi\v{s}tenja}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, tekstura, temperatura, natrijev hidrogenkarbonat, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Manja}, year = {2014}, pages = {49}, keywords = {cookies, texture, temperature, sodium hydrogen carbonate, storage}, title = {Quality changes of wheat flour cookies after storage}, keyword = {cookies, texture, temperature, sodium hydrogen carbonate, storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font