Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 747492

Sorte pšenica Bc-instituta priznate od 2010. do 2014. godine


Jurić, Tena
Sorte pšenica Bc-instituta priznate od 2010. do 2014. godine, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 747492 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sorte pšenica Bc-instituta priznate od 2010. do 2014. godine
(Wheat varieties Bc-institute recognized from 2009 to 2014)

Autori
Jurić, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.10

Godina
2014

Stranica
29

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
oplemenjivanje ; Bc-institut ; kvaliteta pšenice ; sorte pšenice
(breeding ; Bc-institute ; wheat quality ; wheat varieties)

Sažetak
Pšenica je najznačajnija žitarica u Hrvatskoj koja se koristi u prehrani ljudi. Kod uzgoja pšenice bitan je njezin životni ciklus koji utječe na pojedina svojstva pšenice, kako na morfološka, tako i na kemijska i biološka svojstva. Oplemenjivanjem se dobivaju pšenice s određenim kvalitetativnim svojstvima koje daju zadovoljavajuće prinose. Jedna sorta predstavlja majku, a druga oca, s unaprijed poznatim svojstvima. Križanje može biti jednostruko, povratno i višestruko i se obavlja obično u svibnju. Jedna od institucija koja se bavi oplemenjivanjem i proizvodnjom bilja je Bc institut d.d. Zagreb koja istražuje mnoge žitarice poput kukuruza, ječma, zobi, pšenoraži (triticale), pravog pira, soje, pa tako i pšenice. Kvaliteta pšenice prati se analizama kao što su hektolitarska masa, masa 1000 zrna, udio vode, proteina i pepela, sedimentacijska vrijednost, broj padanja, određivanje reoloških svojstava na farinografu, ekstenzografu i amilografu. U posljednjih nekoliko godina Bc- institut priznao je 9 sorti pšenice, a to su: Bc Anica 2010. godine, Bc Tena i Bc Lorena 2011. godine, Bc Irena, Bc Darija i Bc Irma 2012. godine, Bc Bernarda, Bc Mandica i Bc Certissa priznate 2014. godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jurić, Tena
Sorte pšenica Bc-instituta priznate od 2010. do 2014. godine, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jurić, T. (2014) 'Sorte pšenica Bc-instituta priznate od 2010. do 2014. godine', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Tena}, year = {2014}, pages = {29}, keywords = {oplemenjivanje, Bc-institut, kvaliteta p\v{s}enice, sorte p\v{s}enice}, title = {Sorte p\v{s}enica Bc-instituta priznate od 2010. do 2014. godine}, keyword = {oplemenjivanje, Bc-institut, kvaliteta p\v{s}enice, sorte p\v{s}enice}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Tena}, year = {2014}, pages = {29}, keywords = {breeding, Bc-institute, wheat quality, wheat varieties}, title = {Wheat varieties Bc-institute recognized from 2009 to 2014}, keyword = {breeding, Bc-institute, wheat quality, wheat varieties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font