Pregled bibliografske jedinice broj: 747303
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog lanenog ulja
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog lanenog ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 747303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog lanenog
ulja
(Production and stabilisation of cold-pressed flax
oil)
Autori
Panak, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.09
Godina
2014
Stranica
57
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
laneno ulje ; kontinuirana pužna preša ; procesni parametri ; iskorištenje ; oksidacijska stabilnost ; ekstrakt ružmarina ; ekstrakt zelenog čaja ; ekstrakt nara
(flax oil ; continuous screw press ; process parameters ; yield ; oxidation stability ; rosemary extract ; green tea extract ; pomegranate extract)
Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj procesnih parametara prešanja na efikasnost proizvodnje lanenog ulja. Prešanje se provodilo na laboratorijskoj kontinuiranoj pužnoj preši, prilikom čega su mijenjani nastavci koji reguliraju promjer pogače, temperature zagrijavanje glave preše i brzina pužnice. Nakon prešanja provedeno je prirodno taloženje četiri tjedna i vakum filtracija. Primjenom standardnih metoda, određeni su i parametri kvalitete lanenog ulja: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, netopljive nečistoće i udio vlage i hlapljivih tvari. Metodom po Soxhlet-u utvrđena je zaostala količina ulja u pogači i količina ulja u sirovini.Primjenom različitih temperatura glave preše nije se pokazao znatan utjecaj na iskorištenje. Najveći utjecaj na iskorištenje zamijećen je prilikom mijenjanja nastavka koji definira promjer pogače. Najveća efikasnost je pri nastavku najmanjeg promjera. Promjenom brzine pužnice primijećena je razlika u efikasnosti. Najveća efikasnost je pri frekvenciji 20 Hz. Također, ispitan je i utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost lanenog ulja. Test kojim se to ispitalo je Oven test, test ubrzane oksidacije, u Binderu pri temperaturi 60 °C, tijekom četiri dana. Ekstrakt ružmarina Oxy Less CS pokazao je najbolje djelovanje na usporavanje kvarenja lanenog ulja, potom slijede Oxy Less clear i Stabil Enhance OSR. Ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt nara djelovali su kao prooksidansi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)