Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 747303

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog lanenog ulja


Panak, Jelena
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog lanenog ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 747303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog lanenog ulja
(Production and stabilisation of cold-pressed flax oil)

Autori
Panak, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.09

Godina
2014

Stranica
57

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
laneno ulje ; kontinuirana pužna preša ; procesni parametri ; iskorištenje ; oksidacijska stabilnost ; ekstrakt ružmarina ; ekstrakt zelenog čaja ; ekstrakt nara
(flax oil ; continuous screw press ; process parameters ; yield ; oxidation stability ; rosemary extract ; green tea extract ; pomegranate extract)

Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj procesnih parametara prešanja na efikasnost proizvodnje lanenog ulja. Prešanje se provodilo na laboratorijskoj kontinuiranoj pužnoj preši, prilikom čega su mijenjani nastavci koji reguliraju promjer pogače, temperature zagrijavanje glave preše i brzina pužnice. Nakon prešanja provedeno je prirodno taloženje četiri tjedna i vakum filtracija. Primjenom standardnih metoda, određeni su i parametri kvalitete lanenog ulja: peroksidni broj, slobodne masne kiseline, netopljive nečistoće i udio vlage i hlapljivih tvari. Metodom po Soxhlet-u utvrđena je zaostala količina ulja u pogači i količina ulja u sirovini.Primjenom različitih temperatura glave preše nije se pokazao znatan utjecaj na iskorištenje. Najveći utjecaj na iskorištenje zamijećen je prilikom mijenjanja nastavka koji definira promjer pogače. Najveća efikasnost je pri nastavku najmanjeg promjera. Promjenom brzine pužnice primijećena je razlika u efikasnosti. Najveća efikasnost je pri frekvenciji 20 Hz. Također, ispitan je i utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost lanenog ulja. Test kojim se to ispitalo je Oven test, test ubrzane oksidacije, u Binderu pri temperaturi 60 °C, tijekom četiri dana. Ekstrakt ružmarina Oxy Less CS pokazao je najbolje djelovanje na usporavanje kvarenja lanenog ulja, potom slijede Oxy Less clear i Stabil Enhance OSR. Ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt nara djelovali su kao prooksidansi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Panak, Jelena
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog lanenog ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Panak, J. (2014) 'Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog lanenog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Panak, Jelena}, year = {2014}, pages = {57}, keywords = {laneno ulje, kontinuirana pu\v{z}na pre\v{s}a, procesni parametri, iskori\v{s}tenje, oksidacijska stabilnost, ekstrakt ru\v{z}marina, ekstrakt zelenog \v{c}aja, ekstrakt nara}, title = {Proizvodnja i stabilizacija hladno pre\v{s}anog lanenog ulja}, keyword = {laneno ulje, kontinuirana pu\v{z}na pre\v{s}a, procesni parametri, iskori\v{s}tenje, oksidacijska stabilnost, ekstrakt ru\v{z}marina, ekstrakt zelenog \v{c}aja, ekstrakt nara}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Panak, Jelena}, year = {2014}, pages = {57}, keywords = {flax oil, continuous screw press, process parameters, yield, oxidation stability, rosemary extract, green tea extract, pomegranate extract}, title = {Production and stabilisation of cold-pressed flax oil}, keyword = {flax oil, continuous screw press, process parameters, yield, oxidation stability, rosemary extract, green tea extract, pomegranate extract}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font