Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 747301

Utjecaj dodatka mješavine antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja


Gnjatović, Luka
Utjecaj dodatka mješavine antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 747301 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka mješavine antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja
(The impact of addition of mixture of antioxidants on oxidative stability of sunflower oil)

Autori
Gnjatović, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.05

Godina
2014

Stranica
56

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
suncokretovo ulje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; sintets ki antioksidansi
(sunflower oil ; oxidative stability ; natural antioxidants ; synthetic antioxidants)

Sažetak
Oksidacija lipida je jedan od glavnih problema tijekom proizvodnje, prerade i primjene jestivih biljnih ulja, koja uzrokuje promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa (ekstrakta zelenog čaja, ekstrakta maslinovog lista, ekstrakta ružmarina – Oxy Less CS) u udjelima 0, 2% i 0, 4% te sintetskog antioksidansa propil galata u udjelu 0, 01% na stabilnost suncokretovog ulja i na mješavine suncokretovog i repičinog ulja (80:20). Ispitivan je i utjecaj dodatka mješavine prirodnih antioksidanasa (0, 2% i 0, 4%) na promjenu oksidacijske stabilnosti suncokretovog ulja. Određivanje oksidacijske stabilnosti suncokretovog ulja te utjecaj antioksidanasa, provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal oven testom (63 °C). Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom četiri dana testa. Ekstrakt ružmarina Oxy Less CS pokazuje veću efikasnost zaštite suncokretovog ulja od oksidacijskog kvarenja u odnosu na primjenu ekstrakta zelenog čaja i ekstrakta maslinovog lista. Dodatak ekstrakta zelenog čaja (0, 4%) i propil galata (0, 01%) postigao je podjednaku efikasnost zaštite ovog ulja od oksidacije. Dodatak mješavine antioksidanasa, ekstrakta zelenog čaja i ružmarina u omjeru 50:50 efikasnije štiti suncokretovo ulje od oksidacije u odnosu na primjenu drugih ispitivanih mješavina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gnjatović, Luka
Utjecaj dodatka mješavine antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Gnjatović, L. (2014) 'Utjecaj dodatka mješavine antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gnjatovi\'{c}, Luka}, year = {2014}, pages = {56}, keywords = {suncokretovo ulje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi, sintets ki antioksidansi}, title = {Utjecaj dodatka mje\v{s}avine antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja}, keyword = {suncokretovo ulje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi, sintets ki antioksidansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gnjatovi\'{c}, Luka}, year = {2014}, pages = {56}, keywords = {sunflower oil, oxidative stability, natural antioxidants, synthetic antioxidants}, title = {The impact of addition of mixture of antioxidants on oxidative stability of sunflower oil}, keyword = {sunflower oil, oxidative stability, natural antioxidants, synthetic antioxidants}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font