Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 747297

Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na promjenu održivosti biljnih ulja


Pavlović, Dajana
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na promjenu održivosti biljnih ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 747297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na promjenu održivosti biljnih ulja
(Impact microwave heating and antioxidans on change of vegetable oil stability)

Autori
Pavlović, Dajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
07.03

Godina
2014

Stranica
81

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; sintetski antioksidansi ; mikrovalno zagrijavanje
(vegetable oil ; oxidative stability ; natural antioxidants ; synthetic antioxidants ; microwave heating)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina (Oxy’Less®Clear, Oxy’Less®CS ), ekstrakta zelenog čaja u udjelu 0, 1% i sintetskog antioksidansa oktil galata u udjelu 0, 01% na oksidacijsku stabilnost kikirikijevog ulja, suncokretovog ulja, repičinog ulja, ulja kukuruznih klica i lanenog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodanog ntioksidansa, ispitivana je primjenom mikrovalnog zagrijavanja. Rezultati utjecaja dodatka antioksidansa i vremena trajanja mikrovalnog zagrijavanja na promjenu oksidacijske stabilnosti biljnih ulja prikazani su peroksidnim brojem. Porastom vremena tretiranja biljnih ulja mikrovalnim zagrijavanjem kod konstantne snage 450 W smanjuje se održivost ili stabilnost ulja. Dodatkom ispitivanih prirodnih antioksidanasa i sintetskog antioksidansa u biljno ulje dolazi do porasta stabilnosti ulja prema oksidacijskom kvarenju, niže su vrijednosti Pbr nakon 25 minuta mikrovalnog zagrijavanja. Dodatak ekstrakta ružmarina Oxy’Less®CS (0, 1%) značajno povećava stabilnost ispitivanih ulja u odnosu na dodatak oktil galata, ekstrakta zelenog čaja i kstrakta ružmarina Oxy’Less®Clear.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Pavlović, Dajana
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na promjenu održivosti biljnih ulja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Pavlović, D. (2014) 'Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na promjenu održivosti biljnih ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Dajana}, year = {2014}, pages = {81}, keywords = {biljna ulja, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi, sintetski antioksidansi, mikrovalno zagrijavanje}, title = {Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na promjenu odr\v{z}ivosti biljnih ulja}, keyword = {biljna ulja, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi, sintetski antioksidansi, mikrovalno zagrijavanje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Dajana}, year = {2014}, pages = {81}, keywords = {vegetable oil, oxidative stability, natural antioxidants, synthetic antioxidants, microwave heating}, title = {Impact microwave heating and antioxidans on change of vegetable oil stability}, keyword = {vegetable oil, oxidative stability, natural antioxidants, synthetic antioxidants, microwave heating}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font