Pregled bibliografske jedinice broj: 747286
Utjecaj procesa homogenizacije na reološke karakteristike salatne majoneze
Utjecaj procesa homogenizacije na reološke karakteristike salatne majoneze, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 747286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa homogenizacije na reološke
karakteristike salatne majoneze
(The influence of homogenisation on the rheological
properties of salad mayonnaise)
Autori
Albert, Adela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.06
Godina
2013
Stranica
70
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
salatna majoneza ; reološka svojstva ; biljna ulja ; procesni parametri
(salad mayonnaise ; rheological properties ; vegetable oils ; process parameters)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj brzine rotora, vremena homogenizacije, vrste ulja, udjela mliječne komponente na reološka svojstva salatne majoneze. Za ispitivanje korištene su različite vrste biljnih ulja: suncokretovo ulje (rafinirano, hladno prešano), repičino ulje (rafinirano, hladno prešano) i sezamovo ulje (hladno prešano).Mehanički proces homogenizacije majoneze proveden je kod 10 000 o/min i vremenu 3 min pri sobnoj temperaturi. Majoneze sa 65% uljnom fazom izrađene su po tradicionalnoj recepturi bez dodanog konzervansa čime je trajnost proizvoda vremenski ograničena.Mjerenja reoloških svojstava provedena su na rotacijskom viskozimetru„Rheomat 15T“ s koncentričnim cilindrima pri temperaturi 25 oC. Iz dobivenih podataka izračunati su reološki parametri prividna viskoznost, koeficijent konzistencije i indeks tečenja. Uzorci majoneze pokazuju različita reološka svojstva u ovisnosti od vrste biljnih ulja i udjela mliječne komponente. Dodatak većeg udjela sojinog mlijeka u prahu utječe na porast prividne viskoznosti i konzistencije majoneze. Porast brzine rotora i vremena homogenizacije kod izrade majoneze dovodi do promjene reoloških svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)