Pregled bibliografske jedinice broj: 74714
Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara pšenice
Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara pšenice // Zbornik sažetaka,37.Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 74714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara pšenice
(Quality indices in the program of os wheat cultivar breeding)
Autori
Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Drezner, Georg ; Horvat, Daniela ; Šimić, Gordana ; Galonja, Marica ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka,37.Znanstveni skup hrvatskih agronoma
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001
Skup
37.Znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2001. - 23.02.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Sažetak
Kvaliteta zrna ozime pšenice (T. aestivum) razmatra se uglavnom za uporabu u pekarskoj industiji. U oplemenjivačkom programu ozime krušne pšenice na Poljoprivrednom institutu tradicionalno se posebna pozornost posvećuje indikatorima kvalitete zrna. Napredak u oplemenjivanju pšenice za kvalitetu postiže se hibridizacijom različitih genotipova visoke kvalitete i selekcijom stvorenih genotipova. Da bi se mogla provesti selekcija treba koristiti različite tehnike i metode za utvrđivanje kvalitete zrna, te glijadinskih i gluteninskih lokusa koji pozitivno utječu na kvalitetu. Cilj rada je prikazati kvalitetu OS kultivara pšenice određenu različitim indikatorima.
Ispitivanje je provedeno na 16 OS kultivara pšenice iz mikropokusa Poljoprivrednog instituta Osijek kroz dvije godine. Za određivanje kvalitete pšenice: količine bjelančevina, sedimentacijske vrijednosti, vlažnog glutena, gluten indeksa, aktivnosti a-amilaze i reoloških svojstava upotrebljene su standardne metode. Kvaliteta i sastav glutena ispitani su metodama elektroforeze i tekućinske kromatografije. Rezultati istraživanja su pokazali da su OS kultivari pšenice dobre i vrlo dobre pekarske kvalitete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
00730101
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Zorica Jurković
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Krešimir Dvojković
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Marica Galonja
(autor)
Rezica Sudar
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Dario Novoselović
(autor)