Pregled bibliografske jedinice broj: 746870
Metode prekidanja dormantnosti sjemena bijele lobode (Chenopodium album L.)
Metode prekidanja dormantnosti sjemena bijele lobode (Chenopodium album L.) // Agronomski glasnik, 76 (2014), 1-2; 45-60 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 746870 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode prekidanja dormantnosti sjemena bijele
lobode (Chenopodium album L.)
(Methods for breaking the dormancy of Lambsquaters
seeds (Chenopodium album L.))
Autori
Lemić, Marijana ; Šćepanović, Maja ; Barić, Klara ; Svečnjak, Zlatko ; Jukić, Željko
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 76
(2014), 1-2;
45-60
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bijela loboda (Chenopodium album) ; dormantnost ; metode prekidanja dormantnosti ; klijavost
(lambsquarters (Chenopodium album) ; dormancy ; methods for breaking dormancy ; germination)
Sažetak
Polimorfno sjeme bijele lobode (Chenopodium album L.) karakterizira različiti stupanj dormantnosti, što utječe na dinamiku klijanja i nicanja ove korovne vrste. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih mehaničkih, fizikalnih i kemijskih metoda na prekid dormantnosti sjemena lobode. Sjeme je sakupljeno početkom listopada 2012. godine na pokušalištu Agronomskog fakulteta, Zagreb u Šašinovečkom Lugu. Uz netretiranu kontrolu, u istraživanju je ukupno bilo 13 tretmana kojima se djelovalo na sjeme u cilju prekidanja dormantnosti. Prosječna klijavost netretiranog sjemena iznosila je 21%. Većina primijenjenih tretmana, osim stratifikacije i potapanja sjemena u vruću vodu zagrijanu na 700C, utjecala je na povećanje klijavosti sjemena lobode. Tretmani koji su uzrokovali značajno veću prosječnu ukupnu klijavost u odnosu na ostale u istraživanju bili su: stratifikacija sjemena 7 dana na 4°C uz dodatak 0, 2%-tne otopine KNO3 (68, 3%), potapanje sjemena u 77%-tnu H2SO4 u trajanju od 5 minuta (62, 7%), te potapanje sjemena u 2%-tnu otopinu tiouree na 24 h (58, 3%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb