Pregled bibliografske jedinice broj: 746840
Selekcija autohtonih bakterija mliječne kiseline za pripravu probiotičkih starter kultura
Selekcija autohtonih bakterija mliječne kiseline za pripravu probiotičkih starter kultura, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 746840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Selekcija autohtonih bakterija mliječne kiseline za pripravu probiotičkih starter kultura
(Selection of autochthonous lactic acid bacteria for preparation of probiotic starter cultures)
Autori
Perković, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.12
Godina
2011
Stranica
56
Mentor
Prof. dr. sc. Blaženka Kos
Ključne riječi
autohtoni izolati bakterija mliječne kiseline; inulin; liofilizacija; obrano mlijeko; oligosaharidi; probiotici; probiotičke starter kulture
(native lactic acid bacteria isolates; inulin; lyophilization; skimmed milk; oligosaharides; probiotics; probiotic starter cultures)
Sažetak
Autohtoni izolati bakterija mliječne kiseline (BMK) identificirani su sekvencioniranjem 16S rRNA gena te su provedena istraživanja u okviru probiotičkog koncepta s ciljem in vitro odabira potencijalnih probiotičkih kultura. Kako bi se isključila mogućnost širenja antibiotičke rezistencije, ispitivana je osjetljivost autohtonih izolata BMK na različite skupine antibiotika. Autohtoni izolati BMK su pokazali osjetljivost na svih 12 ispitanih antibiotika, a jedino su predstavnici Lactobacillus vrsta bili rezistentni na vankomicin, zbog urođene rezistencije na taj antibiotik. Kako je glavni zahtjev pri izboru probiotičkih sojeva njihovo preživljavanje u gastrointestinalnom traktu (GIT), ispitano je preživljavanje autohtonih izolata BMK u simuliranim uvjetima GIT. Osobito visok stupanj preživljavanja pri pH vrijednosti simuliranog želučanog soka 2 i u simulaciji soka tankog crijeva, pokazali su bakterijski sojevi: ZG2-25, ZG3-17, ZG3-18, ZG4-14, ZG1-54, BGGO5-3 , BGLE1-6, BGAL1-1 i ZG5-9. Za postizanje probiotičkog učinka potrebno je u organizam unijeti visok broj živih probiotičkih bakterija u koncentriranom, praškastom pripravku koji se može dobiti liofilizacijom. Stoga je u ovom radu ispitano preživljavanje autohtonih izolata BMK, odabranih na temelju in vitro testa simuliranih gastrointestinalnih uvjeta, tijekom liofilizacije, uz dodatak različitih lioprotektora. Autohtoni izolati BMK preživljavaju proces liofilizacije u većem broju kad su prisutni lioprotektori obrano mlijeko, inulin i oligosaharidi. Lactococcus lactis subsp. lactis BGLE1-6 najbolje preživljava u prisutnosti inulina, Lactobacillus pentosus/paraplantarum/plantarum BGGO5-3 uz dodatak prebiotika oligosaharida, dok Lactococcus lactis BGAL1-1 i Lactobacillus pentosus ZG3-17 najbolje preživljavaju proces liofilizacije u obranom mlijeku. Liofilizacija odabranih sojeva BMK s različitim lioprotektorima, doprinosi povećanju broja živih bakterijskih stanica u probiotičkim pripravcima što doprinosi iskazivanju njihovog probiotičkog učinka kad se primjene kao bioterapeutici.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb