Pregled bibliografske jedinice broj: 746839
Adhezijska svojstva potencijalnih probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline
Adhezijska svojstva potencijalnih probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 746839 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Adhezijska svojstva potencijalnih probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline
(Adhesion properties of potential probiotic strains of lactic acid bacteria)
Autori
Korman, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno–biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2012
Stranica
52
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
adhezija; Caco-2 epitelne stanice; autohtone bakterije mliječne kiseline; S-layer protein; S. Typhimurium FP1
(adhesion; Caco-2 epithelial cells; autochtchonous lactic acid bacteria; S-layer protein; S. Typhimurium FP1)
Sažetak
Prilikom odabira probiotičkih sojeva, jedan od najvažnijih kriterija je sposobnost pojedine bakterije da adhezira i kolonizira gastrointestinalni trakt (GIT) domaćina. Probiotičke bakterije pri tom se natječu za mjesta vezanja u GIT domaćina s patogenim bakterijama što može doprinijeti zaštiti od infekcija. Stoga su u ovom radu ispitana adhezijska svojstva potencijalnih probiotičkih sojeva izoliranih iz autohtonih svježih sireva, te je ispitano njihovo antimikrobno djelovanje. Prema dobivenim rezultatima, adhezija sojeva BGG07-25 i BGG011-17 pokazala se uspješnom. Ispitana je i antimikrobna aktivnost supernatanata kultura autohtonih izolata prema bakteriji Salmonella enterica s. Typhimurium FP1. Inhibicijsko djelovanje autohtonih izolata BMK prema S. Typhimurium FP1 osobito je bilo izraženo kada je pH vrijednost supernatanta kulture bila u kiselom području, dok su supernatanti kultura, autohtonih izolata BGAL1- 1, BGAL1-14, BGAL1-39 i BGLE1-6 uspješno inhibirali rast S. Typhimurium FP1 i kada je pH vrijednost supernatanta kulture podešena na 6, 5, odnosno kada je uklonjen inhibicijsku učinak mliječne kiseline, što može upućivati na bakteriocinsku aktivnost. Jedan od ciljeva ovog rada je bio ispitati funkcionalnu ulogu površinskih S-layer proteina u adheziji probiotičkih bakterija, kod kojih je dokazana prisutnost S-layer proteina, na Caco-2 epitelne stanice, jer su prema literaturi ovi proteini važni čimbenici u adheziji pojedinih Lactobacillus sojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)