Pregled bibliografske jedinice broj: 746818
Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.)
Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 746818 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.)
(Antioxidative potential of liquorice root extracts (Glycyrrhiza glabra L.))
Autori
Jurić, Slaven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2014
Stranica
82
Mentor
Durgo, Ksenija
Ključne riječi
antioksidativnost; citotoksičnost; glicirizinska kiselina; HEp2; korijen sladića
(Antioxidant capacity; citotoxicity; glycyrrhizic acid; HEp2; liquorice)
Sažetak
Sladić se dobiva iz korijena ili rizoma nekoliko vrsta biljaka iz roda Glycyrrhiza (Leguminosae). Nutritivno je bogata biljka s terapeutskim djelovanjem, a koristi se diljem svijeta kao hrana i lijek. Tradicionalno se upotrebljava u svrhu liječenja ulcera želuca i dišnih bolesti. U ovom radu istražen je kemijski sastav i antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata korijena sladića te njihovo citotoksično i prooksidativno djelovanje na HEp2 stanice. Ekstrakcija uz konstantno zagrijavanje kroz kraći vremenski period pogodnija je za izolaciju većeg broja aktivnih komponenata u odnosu na ekstrakciju kroz duži vremenski period, ali s postupnim smanjenjem temperature. Međutim, svi istraženi ekstrakti sadrže visoke udjele polifenola i glicirizinske kiseline. Također, pokazuju visoki antioksidacijski potencijal, te citotoksičnost pri visokim koncentracijama, dok ne uzrokuju nastanak slobodnih radikala te djeluju protektivno na stanične lipide pri svim istraživanim koncentracijama. Glicirizinska kiselina pokazuje citotoksičnost pri najvišoj testiranoj koncentraciji te izaziva povećanje koncentracije slobodnih radikala u doznoj ovisnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2246 - Utjecaj mutagena i antimutagena na molekularne procese u stanici (Hrašćan, Reno, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb