Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 746818

Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.)


Jurić, Slaven
Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 746818 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.)
(Antioxidative potential of liquorice root extracts (Glycyrrhiza glabra L.))

Autori
Jurić, Slaven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2014

Stranica
82

Mentor
Durgo, Ksenija

Ključne riječi
antioksidativnost; citotoksičnost; glicirizinska kiselina; HEp2; korijen sladića
(Antioxidant capacity; citotoxicity; glycyrrhizic acid; HEp2; liquorice)

Sažetak
Sladić se dobiva iz korijena ili rizoma nekoliko vrsta biljaka iz roda Glycyrrhiza (Leguminosae). Nutritivno je bogata biljka s terapeutskim djelovanjem, a koristi se diljem svijeta kao hrana i lijek. Tradicionalno se upotrebljava u svrhu liječenja ulcera želuca i dišnih bolesti. U ovom radu istražen je kemijski sastav i antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata korijena sladića te njihovo citotoksično i prooksidativno djelovanje na HEp2 stanice. Ekstrakcija uz konstantno zagrijavanje kroz kraći vremenski period pogodnija je za izolaciju većeg broja aktivnih komponenata u odnosu na ekstrakciju kroz duži vremenski period, ali s postupnim smanjenjem temperature. Međutim, svi istraženi ekstrakti sadrže visoke udjele polifenola i glicirizinske kiseline. Također, pokazuju visoki antioksidacijski potencijal, te citotoksičnost pri visokim koncentracijama, dok ne uzrokuju nastanak slobodnih radikala te djeluju protektivno na stanične lipide pri svim istraživanim koncentracijama. Glicirizinska kiselina pokazuje citotoksičnost pri najvišoj testiranoj koncentraciji te izaziva povećanje koncentracije slobodnih radikala u doznoj ovisnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582261-2246 - Utjecaj mutagena i antimutagena na molekularne procese u stanici (Hrašćan, Reno, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Durgo (mentor)

Avatar Url Slaven Jurić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurić, Slaven
Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurić, S. (2014) 'Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Slaven}, year = {2014}, pages = {82}, keywords = {antioksidativnost, citotoksi\v{c}nost, glicirizinska kiselina, HEp2, korijen sladi\'{c}a}, title = {Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladi\'{c}a (Glycyrrhiza glabra L.)}, keyword = {antioksidativnost, citotoksi\v{c}nost, glicirizinska kiselina, HEp2, korijen sladi\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Slaven}, year = {2014}, pages = {82}, keywords = {Antioxidant capacity, citotoxicity, glycyrrhizic acid, HEp2, liquorice}, title = {Antioxidative potential of liquorice root extracts (Glycyrrhiza glabra L.)}, keyword = {Antioxidant capacity, citotoxicity, glycyrrhizic acid, HEp2, liquorice}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font