Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 746703

Tehnika u uzgoju i berbi industrijske rajčice


Mamić, Marin
Tehnika u uzgoju i berbi industrijske rajčice, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 746703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnika u uzgoju i berbi industrijske rajčice
(Techniques in the cultivation and harvesting of industrial tomatoes)

Autori
Mamić, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2014

Stranica
24

Mentor
Sito, Stjepan

Ključne riječi
LycopersiconesculentumMill.; uzgoj; berba
(LycopersiconesculentumMill.; cultivation; harvest)

Sažetak
Rajčica (LycopersiconesculentumMill.) jedna je od povrtnih vrsta Solanaceae koja je među najproizvođenijim vrstama u svijetu. Zemlja podrijetla rajčice je Južna Amerika, te je u Europu donesena za vrijeme Kolumbovih putovanja. Kao povrće je uzgajana početkom dvadesetog stoljeća jer je prije toga smatrana otrovnom biljkom, poput njenih europskih srodnika. Proizvodnja rajčice danas zauzima deseto mjesto po proizvodnim površinama. Najviše se proizvodi u Kini, zatim SAD-u, te Turskoj i Egiptu. Najveći europski proizvođači su Španjolska, Italija, Grčka, Rusija, Portugal i Nizozemska. Proizvodnja u Hrvatskoj je relativno mala, tek oko 6000 ha sa prosječnim prinosom oko 13, 9 t/ha. U sjevernim zemljama najviše se uzgaja u zaštićenim prostorima. Rajčica se najviše koristi kao plod u svježem stanju, no ne treba zanemariti ni proizvodnju za preradu zbog njene široke upotrebe. Najveća proizvodnja je u Kaliforniji gdje se godišnje proizvede oko 10 milijuna tona na oko 150 000 ha. U najvećoj tvornici u Hrvatskoj (Podravka) u Umagu se proizvede oko 11 000 tona na 220 ha. Cilj ovog rada je dati pregled uzgoja rajčice na otvorenim prostorima, najviše se orijentirajući na mehaniziranu tehniku berbe rajčica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Sito (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mamić, Marin
Tehnika u uzgoju i berbi industrijske rajčice, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mamić, M. (2014) 'Tehnika u uzgoju i berbi industrijske rajčice', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mami\'{c}, Marin}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {LycopersiconesculentumMill., uzgoj, berba}, title = {Tehnika u uzgoju i berbi industrijske raj\v{c}ice}, keyword = {LycopersiconesculentumMill., uzgoj, berba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mami\'{c}, Marin}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {LycopersiconesculentumMill., cultivation, harvest}, title = {Techniques in the cultivation and harvesting of industrial tomatoes}, keyword = {LycopersiconesculentumMill., cultivation, harvest}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font