Pregled bibliografske jedinice broj: 746703
Tehnika u uzgoju i berbi industrijske rajčice
Tehnika u uzgoju i berbi industrijske rajčice, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 746703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnika u uzgoju i berbi industrijske rajčice
(Techniques in the cultivation and harvesting of industrial tomatoes)
Autori
Mamić, Marin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2014
Stranica
24
Mentor
Sito, Stjepan
Ključne riječi
LycopersiconesculentumMill.; uzgoj; berba
(LycopersiconesculentumMill.; cultivation; harvest)
Sažetak
Rajčica (LycopersiconesculentumMill.) jedna je od povrtnih vrsta Solanaceae koja je među najproizvođenijim vrstama u svijetu. Zemlja podrijetla rajčice je Južna Amerika, te je u Europu donesena za vrijeme Kolumbovih putovanja. Kao povrće je uzgajana početkom dvadesetog stoljeća jer je prije toga smatrana otrovnom biljkom, poput njenih europskih srodnika. Proizvodnja rajčice danas zauzima deseto mjesto po proizvodnim površinama. Najviše se proizvodi u Kini, zatim SAD-u, te Turskoj i Egiptu. Najveći europski proizvođači su Španjolska, Italija, Grčka, Rusija, Portugal i Nizozemska. Proizvodnja u Hrvatskoj je relativno mala, tek oko 6000 ha sa prosječnim prinosom oko 13, 9 t/ha. U sjevernim zemljama najviše se uzgaja u zaštićenim prostorima. Rajčica se najviše koristi kao plod u svježem stanju, no ne treba zanemariti ni proizvodnju za preradu zbog njene široke upotrebe. Najveća proizvodnja je u Kaliforniji gdje se godišnje proizvede oko 10 milijuna tona na oko 150 000 ha. U najvećoj tvornici u Hrvatskoj (Podravka) u Umagu se proizvede oko 11 000 tona na 220 ha. Cilj ovog rada je dati pregled uzgoja rajčice na otvorenim prostorima, najviše se orijentirajući na mehaniziranu tehniku berbe rajčica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)