Pregled bibliografske jedinice broj: 746682
Utjecaj hranjive podloge i temperature na razvoj Sclerotinia sclerotiorum
Utjecaj hranjive podloge i temperature na razvoj Sclerotinia sclerotiorum // Poljoprivreda (Osijek), 20 (2014), 2; 8-11 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 746682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranjive podloge i temperature na razvoj Sclerotinia sclerotiorum
(THE INFLUENCE OF NUTRITION MEDIA AND TEMPERATURE ON Sclerotinia sclerotiorum DEVELOPMENT)
Autori
Mikić, Ivan ; Radan, Zvonko ; Ćosić, Jasenka ; Vrandečić, Karolina
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 20
(2014), 2;
8-11
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Sclerotinia sclerotiorum ; PDA ; podloga od mrkve ; temperatura
(Sclerotinia sclerotiorum ; PDA ; carrot agar ; temperature)
Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj hranjive podloge (krumpir dekstrozni agar (PDA), podloga od mrkve) i temperature (15, 22 i 30ºC) na rast i razvoj micelija i formiranje sklerocija gljive Sclerotinia sclerotiorum. Istraživanje je provedeno u laboratorijskim uvjetima 2013. godine. Statističkom obradom podataka utvrđeno je da podloga i temperatura značajno utječu na porast micelija i formiranje sklerocija. Utvrđen je statistički značajno bolji razvoj micelija na PDA podlozi te na temperaturama 15 i 20ºC nego na drugom ispitivanom supstratu i temperaturi 30ºC. Sklerociji su se također formirali samo na PDA podlozi i na dvije niže temperature. Sklerociji formirani na 15ºC bili su veći od sklerocija formiranih na 20ºC.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB