Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 746667

DOZRELOST GROŽĐA RIZLINGA RAJNSKOG I SINTEZA PREKURSORA POJAVE NETIPIČNE AROME STARENJA VINA


Jakobović, Snježana; Jeromel, Ana; Jakobović, Mario
DOZRELOST GROŽĐA RIZLINGA RAJNSKOG I SINTEZA PREKURSORA POJAVE NETIPIČNE AROME STARENJA VINA // Poljoprivreda (Osijek), 20 (2014), 2; 29-35 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 746667 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
DOZRELOST GROŽĐA RIZLINGA RAJNSKOG I SINTEZA PREKURSORA POJAVE NETIPIČNE AROME STARENJA VINA
(GRAPE MATURITY OF RHEIN RIESLING CULTIVAR AND SYNTHESIS OF ATYPICAL AGEING AROMA PRECURSORS)

Autori
Jakobović, Snježana ; Jeromel, Ana ; Jakobović, Mario

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 20 (2014), 2; 29-35

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
dozrelost grožđa ; kasna berba ; netipična aroma starenja vina ; Rizling rajnski
(grape maturation ; late harvest ; atypical aging of wine ; Rhein Riesling)

Sažetak
Istraživanja formiranja netipične arome starenja vina (UTA) otkrila su značajnu korela¬ciju između UTA, koncentracije 2-aminoacetofenona (AAP) i vina dobivena od grožđa, koje je bilo pod utjecajem stresa (nedostatak vode ili opskrbe dušikom), vina od grožđa iz vinograda s visokim prinosima ili od ranije branoga grožđa. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti različitu dozrelost grožđa i sintezu indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu kod bijeloga kultivara vinove loze Rizling rajnski (Vitis vinifera L.). Tretmani u istraživanju bili su dva roka berbe grožđa (redovna i kasna berba) s dva različita položaja (Mladice i Hrnjevac). Indol-3-octena kiselina i triptofan u moštu i vinu određeni su metodom tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti, uz fluore¬scentni detektor. Dozrijevanjem grožđa koncentracije indol-3-octene kiseline i tripto-fana smanjivale su se nezavisno od godine istraživanja te ispitivanoga položaja. Vina dobivena od kasnije branoga grožđa imaju manju mogućnost pojave netipične arome starenja vina u odnosu na ona redovne berbe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Veleučilište u Požegi

Profili:

Avatar Url Snježana Jakobović (autor)

Avatar Url Mario Jakobović (autor)

Avatar Url Ana Jeromel (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakobović, Snježana; Jeromel, Ana; Jakobović, Mario
DOZRELOST GROŽĐA RIZLINGA RAJNSKOG I SINTEZA PREKURSORA POJAVE NETIPIČNE AROME STARENJA VINA // Poljoprivreda (Osijek), 20 (2014), 2; 29-35 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Jakobović, S., Jeromel, A. & Jakobović, M. (2014) DOZRELOST GROŽĐA RIZLINGA RAJNSKOG I SINTEZA PREKURSORA POJAVE NETIPIČNE AROME STARENJA VINA. Poljoprivreda (Osijek), 20 (2), 29-35.
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Jeromel, Ana and Jakobovi\'{c}, Mario}, year = {2014}, pages = {29-35}, keywords = {dozrelost gro\v{z}\dja, kasna berba, netipi\v{c}na aroma starenja vina, Rizling rajnski}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {20}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {DOZRELOST GRO\v{Z}\DJA RIZLINGA RAJNSKOG I SINTEZA PREKURSORA POJAVE NETIPI\v{C}NE AROME STARENJA VINA}, keyword = {dozrelost gro\v{z}\dja, kasna berba, netipi\v{c}na aroma starenja vina, Rizling rajnski} }
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Jeromel, Ana and Jakobovi\'{c}, Mario}, year = {2014}, pages = {29-35}, keywords = {grape maturation, late harvest, atypical aging of wine, Rhein Riesling}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {20}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {GRAPE MATURITY OF RHEIN RIESLING CULTIVAR AND SYNTHESIS OF ATYPICAL AGEING AROMA PRECURSORS}, keyword = {grape maturation, late harvest, atypical aging of wine, Rhein Riesling} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font