Pregled bibliografske jedinice broj: 746345
Stabilnost glukozinolata tijekom procesiranja
Stabilnost glukozinolata tijekom procesiranja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 746345 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost glukozinolata tijekom procesiranja
(Stability of glucosinolates during processing)
Autori
Kurečić, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2014
Stranica
26
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
glukozinolati ; mirozinaza ; razgradni produkti ; stabilnost tijekom procesiranja
(glucosinolates ; myrosinase ; degradation products ; stability during processing)
Sažetak
Glukozinolati su sekundarni biljni metaboliti ß- tioglukozidne strukture koji hrani biljnog podrijetla daju aromu, miris i okus. Smatraju se fitokemikalijama što znači da mogu predstavljati prevenciju ljudskom organizmu od različitih bolesti, a naročito kod pojave karcinoma. Glavni izvor glukozinolata u ljudskoj prehrani su biljke iz porodice Brassicaceae u koju pripadaju kupus, brokula, cvjetača, repa, kelj, hren. Glukozinolati su fiziološki neaktivni i kemijski stabilni i tek njihovom razgradnjom djelovanjem enzima mirozinaze dolazi do oslobađanja raznovrsnih hlapljivih spojeva (izotiocijanata, tiocijanata, nitrila). U radu će biti opisana struktura, biodostupnost glukozinolata kao i njihov sadržaj u biljkama, njihovo oslobađanje enzimskom ili neenzimskom razgradnjom, stabilnost tijekom procesiranja te pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje. Osim što njihov unos ima pozitivan učinak na ljudski organizam, glukozinolati i njihovi razgradni spojevi mogu imati i antinutritivno djelovanje.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija