Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 746345

Stabilnost glukozinolata tijekom procesiranja


Kurečić, Ines
Stabilnost glukozinolata tijekom procesiranja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 746345 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost glukozinolata tijekom procesiranja
(Stability of glucosinolates during processing)

Autori
Kurečić, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2014

Stranica
26

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
glukozinolati ; mirozinaza ; razgradni produkti ; stabilnost tijekom procesiranja
(glucosinolates ; myrosinase ; degradation products ; stability during processing)

Sažetak
Glukozinolati su sekundarni biljni metaboliti ß- tioglukozidne strukture koji hrani biljnog podrijetla daju aromu, miris i okus. Smatraju se fitokemikalijama što znači da mogu predstavljati prevenciju ljudskom organizmu od različitih bolesti, a naročito kod pojave karcinoma. Glavni izvor glukozinolata u ljudskoj prehrani su biljke iz porodice Brassicaceae u koju pripadaju kupus, brokula, cvjetača, repa, kelj, hren. Glukozinolati su fiziološki neaktivni i kemijski stabilni i tek njihovom razgradnjom djelovanjem enzima mirozinaze dolazi do oslobađanja raznovrsnih hlapljivih spojeva (izotiocijanata, tiocijanata, nitrila). U radu će biti opisana struktura, biodostupnost glukozinolata kao i njihov sadržaj u biljkama, njihovo oslobađanje enzimskom ili neenzimskom razgradnjom, stabilnost tijekom procesiranja te pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje. Osim što njihov unos ima pozitivan učinak na ljudski organizam, glukozinolati i njihovi razgradni spojevi mogu imati i antinutritivno djelovanje.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kurečić, Ines
Stabilnost glukozinolata tijekom procesiranja, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kurečić, I. (2014) 'Stabilnost glukozinolata tijekom procesiranja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kure\v{c}i\'{c}, Ines}, year = {2014}, pages = {26}, keywords = {glukozinolati, mirozinaza, razgradni produkti, stabilnost tijekom procesiranja}, title = {Stabilnost glukozinolata tijekom procesiranja}, keyword = {glukozinolati, mirozinaza, razgradni produkti, stabilnost tijekom procesiranja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kure\v{c}i\'{c}, Ines}, year = {2014}, pages = {26}, keywords = {glucosinolates, myrosinase, degradation products, stability during processing}, title = {Stability of glucosinolates during processing}, keyword = {glucosinolates, myrosinase, degradation products, stability during processing}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font