Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 746342

Enzimsko i neenzimsko posmeđivanje


Vincek, Margareta
Enzimsko i neenzimsko posmeđivanje, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 746342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Enzimsko i neenzimsko posmeđivanje
(Enzymatic and nonenzymatic browning)

Autori
Vincek, Margareta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.02

Godina
2014

Stranica
24

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
enzimsko posmeđivanje ; neenzimsko posmeđivanje ; kontrola posmeđivanja ; posljedice posmeđivanja
(enzymatic browning ; nonenzymatic browning ; browning control ; the consequences of browning)

Sažetak
Reakcije posmeñivanja su jedne od najvažnijih reakcija koje se odvijaju u hrani tijekom prerade i skladištenja, a utječu na kvalitetu prehrambenih proizvoda. Reakcije posmeñivanja uključuju reakcije enzimskog i neenzimskog posmeñivanja. Enzimsko posmeñivanje se odvija u voću, povrću i morskim plodovima te uzrokuje pozitivne ili negativne promjene. Za odvijanje reakcije potrebni su supstrat, enzim i kisik, a samim time metode koje se primjenjuju za sprječavanje enzimskog posmeñivanja usmjerene su na inhibiranje i prevenciju djelovanja enzima polifenol oksidaze, ali i uklanjanje komponenata neophodnih za odvijanje reakcije. Neenzimsko posmeñivanje predstavlja najkompleksnije reakcije u hrani zbog velikog broja različitih komponenata koje u tim reakcijama sudjeluju kroz različite mehanizme, dajući velik broj kompleksnih produkata. U neenzimske reakcije ubrajaju se Maillard-ove reakcije, karamelizacija i neenzimsko posmeñivanje uzrokovano degradacijom askorbinske kiseline. Inhibicija neenzimskog posmeñivanja u hrani važna je u slučajevima kada nastali produkti negativno utječu na boju odnosno aromu.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vincek, Margareta
Enzimsko i neenzimsko posmeđivanje, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vincek, M. (2014) 'Enzimsko i neenzimsko posmeđivanje', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vincek, Margareta}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {enzimsko posme\djivanje, neenzimsko posme\djivanje, kontrola posme\djivanja, posljedice posme\djivanja}, title = {Enzimsko i neenzimsko posme\djivanje}, keyword = {enzimsko posme\djivanje, neenzimsko posme\djivanje, kontrola posme\djivanja, posljedice posme\djivanja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vincek, Margareta}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {enzymatic browning, nonenzymatic browning, browning control, the consequences of browning}, title = {Enzymatic and nonenzymatic browning}, keyword = {enzymatic browning, nonenzymatic browning, browning control, the consequences of browning}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font