Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 746052

Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima


Ačkar, Đurđica; Jozinović, Antun; Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Miličević, Borislav; Miljević, Duška
Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima // Glasnik zaštite bilja, 6 (2014), 57-63 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 746052 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima
(Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates)

Autori
Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Miličević, Borislav ; Miljević, Duška

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6 (2014); 57-63

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; rezistentni škrob ; oštećeni škrob ; vlažnost ; puž
(extrusion ; corn grits ; resistant starch ; damaged starch ; moisture ; screw configuration)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj vlažnosti (15% i 20%) i granulacije (čestice veličine ≤ 500 µm i čestice veličine > 500 µm) kukuruzne krupice te konfiguracije puža (4:1 i 1:1) na svojstva ekstrudata proizvedenih u jednopužnom laboratorijskom ekstruderu pri temperaturnom profilu 135/170/170 °C, sa sapnicom promjera 4 mm. Dobivenim ekstrudatima određena su fizikalna svojstva, oštećenje škroba (DS) i udio rezistentnog škroba (RS). Rezultati su pokazali da su, neovisno o granulaciji, ekspanzijski omjer (EO) i lomljivost bili veći, a nasipna masa i tvrdoća manji kod uzoraka s nižom vlažnošću. Niža vlažnost rezultirala je i sa većim oštećenjem škroba, kao i primjena puža konfiguracije 4:1. Neovisno o parametrima ekstruzije, udio RS-a snižen je ovim procesom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ačkar, Đurđica; Jozinović, Antun; Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Miličević, Borislav; Miljević, Duška
Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima // Glasnik zaštite bilja, 6 (2014), 57-63 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Ačkar, Đ., Jozinović, A., Šubarić, D., Babić, J., Miličević, B. & Miljević, D. (2014) Utjecaj parametara ekstruzije na oštećenje škroba i udio rezistentnog škroba u kukuruznim ekstrudatima. Glasnik zaštite bilja, 6, 57-63.
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Jozinovi\'{c}, Antun and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Miljevi\'{c}, Du\v{s}ka}, year = {2014}, pages = {57-63}, keywords = {ekstruzija, kukuruzna krupica, rezistentni \v{s}krob, o\v{s}te\'{c}eni \v{s}krob, vla\v{z}nost, pu\v{z}}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj parametara ekstruzije na o\v{s}te\'{c}enje \v{s}kroba i udio rezistentnog \v{s}kroba u kukuruznim ekstrudatima}, keyword = {ekstruzija, kukuruzna krupica, rezistentni \v{s}krob, o\v{s}te\'{c}eni \v{s}krob, vla\v{z}nost, pu\v{z}} }
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Jozinovi\'{c}, Antun and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Miljevi\'{c}, Du\v{s}ka}, year = {2014}, pages = {57-63}, keywords = {extrusion, corn grits, resistant starch, damaged starch, moisture, screw configuration}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Influence of extrusion parameters on starch damage and resistant starch content in corn extrudates}, keyword = {extrusion, corn grits, resistant starch, damaged starch, moisture, screw configuration} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font