Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 746019

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Škof, Barbara
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 6 (2014), 70-79 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 746019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja
(Production and stabilization of cold pressed pumpkin seed oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Škof, Barbara

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 6 (2014); 70-79

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
proizvodnja bučinog ulja ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi
(production of pumpkin seed oil ; oxidative stability ; natural antioxidants)

Sažetak
Hladno prešana ulja su ulja koja se dobivaju hladnim prešanjem biljnih sjemenki sa pužnom prešom. U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara prešanja bučinih koštica na iskorištenje ulja. Također, ispitivan je dodatak prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina (Oxy’Less CS, Oxy’Less Clear, Stabil Enhance OSR), ekstrakta zelenog čaja, ekstrakta nara u udjelima od 0, 1% i 0, 2% na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom Schaal Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 63 °C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultati istraživanja pokazuju da temperatura zagrijavanja glave preše i frekvencija elektromotora utječu na iskorištenje hladno prešanog bučinog ulja. Veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy’Less CS u odnosu na ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt nara. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0, 2% efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak udjela 0, 1%. Stabil Enhance OSR (0, 1% i 0, 2%) pruža bolju zaštitu od oksidacije nego Oxy´Less Clear (0, 1% i 0, 2%). Ekstrakt nara (0, 1% i 0, 2%) ne pokazuje zaštitu bučinog ulja od oksidacijskog kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Škof, Barbara
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 6 (2014), 70-79 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S., Pozderović, A., Pichler, A. & Škof, B. (2014) Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja. Glasnik zaštite bilja, 6, 70-79.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and \v{S}kof, Barbara}, year = {2014}, pages = {70-79}, keywords = {proizvodnja bu\v{c}inog ulja, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Proizvodnja i stabilizacija hladno pre\v{s}anog bu\v{c}inog ulja}, keyword = {proizvodnja bu\v{c}inog ulja, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and \v{S}kof, Barbara}, year = {2014}, pages = {70-79}, keywords = {production of pumpkin seed oil, oxidative stability, natural antioxidants}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Production and stabilization of cold pressed pumpkin seed oil}, keyword = {production of pumpkin seed oil, oxidative stability, natural antioxidants} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font