Pregled bibliografske jedinice broj: 7448
ISO 9000 u vinarstvu
ISO 9000 u vinarstvu // Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva / Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 94-102 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 7448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISO 9000 u vinarstvu
Autori
Clauss, Ekkehard ; Konja, Gordana ; Nemet, Zvonimir ; Bučar, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva
/ Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola - : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996, 94-102
Skup
2. međunarodni simpozij vinogradarstva i vinarstva
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.05.1996. - 10.05.1996
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ISO 9000; kvaliteta; osiguranje kvalitete; vino
(ISO 9000; quality; quality assurance; wine)
Sažetak
Svako doba ima svoje specifične karakteristike. Vrijeme u kojem živimo bit će zapamćeno po razvoju i unaprijeđenju kvalitete i po težnji ljudi da unaprijede opću kvalitetu življenja. U razvijenim zemljama svijeta, u kojima su zadovoljene osnovne potrebe, ideja o kvaliteti dolazi u prvi plan. Isti trendovi slijede se i u Hrvatskoj usprkos svim teškoćama kroz koje je Hrvatska prolazila. Danas u Hrvatskoj imamo 27 tvrtki koje imaju certifikat ISO 9000 i među njima neke imaju certifikat ISO 9001. Usprkos tome što nijedna od tih tvrtki ne pripada prehrambenoj industriji, danas je nekoliko najvećih proizvođača hrane u pripremama za dobivanje certifikata ISO 9000.
Ekonomske promjene koje su se pojavile kasnih osamdesetih godina, obilježene su rastom međunarodne trgovine. Tvrtke su se našle pred pitanjem kako mogu preživjeti na međunarodnom tržištu kroz duži period i na koji način mogupovećati svoje učešće na međunarodnom tržištu roba. Njihova dotadašnja iskustva pokazala su im da uspjeh na međunarodnom tržištu ovisi o kvaliteti njihovih dobara i usluga. to je dovelo do spoznaja da kvalitete nije problem isključivo proizvodnje. Unaprijeđenje kvalitete briga je svakog zaposlenog u tvrtki. U tvrtkama koje teže ostvarenju vrhunske kvalitete, potrebno je da svaki zaposleni doprinosi ostvarenju tog cilja, ali pri tome rukovodstvo tvrtke mora jasno definirati cilj. U zemljama značajnim proizvođačima grožđa i vina u zadnje dvije godine vodeće tvrtke dobile su certifikat ISO 9000 ff ili su u fazi priprema za njihovo dobivanje.
Izvorni jezik
Hrvatski