Pregled bibliografske jedinice broj: 743720
Izolacija, pročišćavanje i djelomična karakterizacija polifenol oksidaze iz jabuka
Izolacija, pročišćavanje i djelomična karakterizacija polifenol oksidaze iz jabuka, 2014., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 743720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija, pročišćavanje i djelomična
karakterizacija polifenol oksidaze iz jabuka
(Isolation, purification and partial
characterisation of apple polyphenol oxidase)
Autori
Janković, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.12
Godina
2014
Stranica
42
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
izolacija ; karakterizacija ; polifenol oksidaza ; pročišćavanje
(isolation ; characterization ; polyphenol oxidase ; purification)
Sažetak
Polifenol oksidaza je izolirana iz jabuka sorte Idared uz stupanj pročišćenja od 9, 7 i iskorištenje 61, 61%. Postupak pročišćavanja uključivao je taloženje amonijevim sulfatom, taloženje acetonom i sušenje acetonskog taloga u struji dušika pri 24°C. Enzim je pokazivao pH optimum pri pH 7, i optimalnu temperaturu djelovanja pri 24 °C uz L-3, 4- dihidroksifenilalanin kao supstrat. Od ispitanih supstrata, polifenol oksidaza je pokazala najveću aktivnost uz katehin, a potom uz epikatehin, 4- metilkatehol , klorogensku kiselinu, L-3, 4- dihidroksifenilalanin, kafeinsku kiselinu te epigalokatehingalat. Najboljim inhibitorima polifenol oksidaze pokazali su se glutation, askorbinska kiselina i cistein.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija