Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 742756

Kvaliteta plodova jagode sorte Monterey u hidroponima ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci


Fantela, Mihovil
Kvaliteta plodova jagode sorte Monterey u hidroponima ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 742756 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta plodova jagode sorte Monterey u hidroponima ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci
(THE QUALITY OF THE STRAWBERRY CV. MONTEREY IN HYDROPONIC SYSTEM DEPENDING ON THE DEGREE OF MATURITY AND THE POSITION OF THE FRUIT ON THE PLANT)

Autori
Fantela, Mihovil

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.12

Godina
2014

Stranica
50

Mentor
Duralija, Boris

Ključne riječi
jagoda; Fragaria x ananassa; sorta neutralnog dana; hidroponski sustav; pomološka svojstva; kemijska svojstva ploda
(strawberry; Fragaria x ananassa; day neutral cultivar; hydroponic system; pomological properties; chemical properties of fruit)

Sažetak
Provedeno je istraživanje kvalitete plodova jagode sorte neutralnog dana Monterey uzgojenih u plasteniku hidroponskom metodom. U istraživanju su korišteni plodovi jagode uzgojeni u plasteniku na lokaciji Vrbovec, Republika Hrvatska. Berba je obavljena 19.11.2013., te je isti dan provedena i analiza. Kod biljaka je uklanjano lišće tijekom ljeta da bi se izbjeglo zametanje plodova tijekom velikih vrućina i odgodila berba na više od 4 tjedna. Bila su zastupljena 4 različita uzorka plodova ovisno o poziciji na biljci i stupnju zrelosti (sa zapadnog dijela-zrele, sa zapadnog dijela-poluzrele, s istočnog dijela-zrele, s istočnog dijela-poluzrele, poluzrele 50-75 % obojenosti ploda), a svaki je uzorak bio zastupljen s 20 plodova. Analiza je obuhvatila mjerenje boje kožice ploda, pomološka mjerenja (masa ploda, visina i širina ploda, masa čaške), mjerenje tvrdoće ploda, kemijske analize (sadržaj topljive suhe tvari, sadržaj ukupnih kiselina, pH i EC vrijednosti). Izračunati su i omjer visine i širine ploda te omjer sadržaja topljive suhe tvari i kiselina. Uzgoj sorte Monterey u hidroponskom sustavu pokazao je kako je moguće uzgojiti kvalitetne plodove koji se beru u kasnu jesen i time produljiti sezonu jagoda. Sorta Monterey je pokazala kako su dobiveni kvalitetniji plodovi uzgajani na zapadnoj strani biljke. To se odnosi na plodove jagoda i u poluzrelom i u zrelom stadiju. Dok su oni s istočne strane uglavnom slabijih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boris Duralija (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Fantela, Mihovil
Kvaliteta plodova jagode sorte Monterey u hidroponima ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Fantela, M. (2014) 'Kvaliteta plodova jagode sorte Monterey u hidroponima ovisno o stupnju zrelosti i položaju ploda na biljci', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fantela, Mihovil}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {jagoda, Fragaria x ananassa, sorta neutralnog dana, hidroponski sustav, pomolo\v{s}ka svojstva, kemijska svojstva ploda}, title = {Kvaliteta plodova jagode sorte Monterey u hidroponima ovisno o stupnju zrelosti i polo\v{z}aju ploda na biljci}, keyword = {jagoda, Fragaria x ananassa, sorta neutralnog dana, hidroponski sustav, pomolo\v{s}ka svojstva, kemijska svojstva ploda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fantela, Mihovil}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {strawberry, Fragaria x ananassa, day neutral cultivar, hydroponic system, pomological properties, chemical properties of fruit}, title = {THE QUALITY OF THE STRAWBERRY CV. MONTEREY IN HYDROPONIC SYSTEM DEPENDING ON THE DEGREE OF MATURITY AND THE POSITION OF THE FRUIT ON THE PLANT}, keyword = {strawberry, Fragaria x ananassa, day neutral cultivar, hydroponic system, pomological properties, chemical properties of fruit}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font